Nu știu de unde îi vine numele, dar este o prăjitură minunată! Blat pufos și umed de albușuri, cu mac și cocos, cremă aerată de
vanilie, biscuiți aromatizați cu cafea și o glazură generoasă de ciocolată… toate reunite sub un nume divin, Tosca! Nici nu-ți poți dori ceva mai mult… Nu se face greu, dar necesită ceva timp de preparare… însă merită efortul!
Ingrediente necesare
Ingrediente pentru blat:
- 8 albușuri
- 2 linguri de făină
- 4 linguri nucă de cocos
- 4 linguri de mac
- 1 praf de sare
- 1 praf de copt
Ingrediente pentru cremă:
- 8 gălbenușuri
- 200 grame zahăr
- 600 ml lapte
- 2 linguri de făină
- 1 baton vanilie
- 1 praf de sare
- 250 grame de unt
Ingrediente pentru glazură:
- 100 ml smântână pentru frișcă
- 100 grame ciocolată amăruie
Ingrediente pentru stratul de biscuiți:
- 30 biscuiți petit beurre
- 100 ml cafea
Mod de preparare:
Pentru blat, încingem cuptorul și tapetăm o tavă cu hârtie de copt.
Batem albușurile spumă tare, cu un praf de sare. Când se întăresc, adăugăm zahărul și mixăm în continuare, până la omogenizare…
În spuma obținută se incorporează făina, nuca de cocos, macul și praful de copt. Turnăm amestecul obținut în tava pregătită și dăm la cuptor… Blatul este gata când trece testul scobitorii… Îl scoatem din tavă și, fierbinte fiind, îl însiropăm cu lapte rece. Îl lăsăm apoi la răcit…
Între timp, pregătim crema.
Frecăm gălbenușurile cu sare, apoi adăugăm zahărul și făina. Crema obținută o subțiem cu puțin lapte. Restul de lapte îl punem la fiert, împreună cu batonul de vanilie… Când clocotește, turnăm crema lichidă, amestecând constant… Lăsăm să fiarbă până obținem consistența unei smântâni… Luăm apoi de pe foc și lăsăm deoparte, să se răcească…
În untul spumat, adăugăm treptat câte o lingură din crema fiartă. Crema astfel obținută o întindem peste blatul rece.
Peste cremă, aranjăm biscuiții însiropați cu cafea.
În continuare, înfierbântăm smântâna pentru frișcă, apoi o luăm de pe foc și adăugăm ciocolată ruptă în bucățele mici… Omogenizăm bine totul și așteptăm să se răcorească puțin… Turnăm glazura astfel obținută peste biscuiți…
Înainte de servire, dăm totul la rece câteva ore (de preferat până a doua zi)…
După acest timp, tăiem prăjitura cu un cuțit înmuiat în apă caldă…
Să o savurați cu drag și cu multă plăcere! Poftă bună!
Rețetă preluată cu acord de la dna. Margareta Cismasiu, de pe blogul personal