Lămâie este folosită atât în bucătărie, cât și în cosmetică, în gospodărie și are și diverse indicații terapeutice.
Are un conținut bogat de vitamina C, acid citric, malic și folic, flavonoide și potasiu.
Conține, de asemenea, și vitamina A, multă apă, vitaminele B12, B6 și e, sodiu, fosfor, calciu și fier.
Conținutul de grăsimi și de proteine este unul scăzut.
-se poate adăuga în salate
-împiedică oxidarea legumelor și fructelor
-se poate adăuga peste morcovii fierți pentru o absorbție mai bună a carotenoizilor
-sucul de lămâie îndepărtează murdăria și pesticidele de pe coaja fructelor și legumelor
-salata verde ușor ofilită se poate introduce în apă rece cu zeamă de lămâie
-cuburile de gheață din zeamă e lămâie sunt chiar mai răcoritoare decât cele din apă
-îndepărtează mirosurile neplăcute din frigider
-ține insectele la distanță
-înlătură cu succes petele de mucegai, dacă este amestecat cu sare
-albește țesăturile, dacă este amestecat cu bicarbonat de sodiu și cu apă caldă
-curăță obiectele de metal
-îndepărtează petele dacă este amestecat cu bicarbonat de sodiu
-curăță porii
-reglează secreția se sebum
-redă luminozitatea pielii
-previne îmbătrânirea tenului
-tratează petele maronii de pe piele și eczemele
-albește dinții și împrospătează respirația dacă este amestecat cu un pic de apă
-limonada caldă ameliorează celulita
-se poate folosi ca tratament împotriva mătreții și căderii părului
-întărește și curăță unghiile
-deschide cu o nuanță culoarea părului
-scoate petele de rugină dacă este amestecat cu sare de lămâie și de bucătărie
-curăță obiectele de piele
-ajută organismul în eliminarea toxinelor
-este un puternic antioxidant
-protejează organismul de radicalii liberi
-reglează apetitul și ajută digerarea
-relaxează picioarele, dacă se fac băi cu apă caldă