Rețetă ușoară, din ingrediente disponibile – Prăjitură simplă și economică
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 3 ouă
- 200 g zahăr
- 100 ml ulei
- 250 ml lapte
- 250 ml apă fierbinte
- 400 g făină
- 2 linguri pudră de cacao
- 16 g praf de copt
- 1 linguriță zahăr vanilat
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 200 g unt
- 200 g zahăr
- 2 linguri făină
- 2 ouă
- 400 ml lapte
- 1 linguriță zahăr vanilat
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 100 g ciocolată cu lapte
- 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecăm ouăle cu zahărul tos și cel vanilat, până la omogenizare. Încorporăm pe rând, uleiul, laptele și apa fierbinte. Treptat încorporăm și făina cernută împreună cu pudra de cacao și cu praful de copt. Amestecăm foarte bine și ne asigurăm cu nu rămân cocoloașe.
Împărțim aluatul astfel obținut în 4 părți egale. Întindem uniform prima parte de aluat pe o tavă de 25*35 cm, tapetată cu hârtie de copt.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 10-12 minute sau până blatul trece testul cu scobitoarea. Îl scoatem din cuptor și îi uniformizăm marginile după care îl răsturnăm pe un tocător, îndepărtăm hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească. Procedăm la fel și cu aluatul rămas.
Pentru cremă, amestecăm zahărul și făina într-o cratiță cu fundul gros. Încorporăm și ouăle. Amestecând continuu, adăugăm și laptele. Punem cratița pe foc mic și fierbem crema până se îngroașă și până dă în clocot, amestecând continuu.
Transferăm crema într-un bol, acoperim suprafața ei cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Separat, mixăm untul moale (la temperatura camerei) timp de 2-3 minute, până devine pufos și albicios. Treptat încorporăm câte 1-2 linguri de cremă, mixând de fiecare dată până la omogenizare. La final încorporăm și zahărul vanilat.
Asamblare: umplem blaturile cu cremă, întindem crema rămasă pe margini și dăm prăjitura la frigider pentru 30 de minute.
Pentru glazură, topim bucățelele de ciocolată pe baie de aburi, împreună cu uleiul. Amestecăm până la omogenizare. Transferăm glazura într-un poș și decorăm prăjitura. Dăm prăjitura la frigider pentru 4-5 ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!