Desert de casă, foarte simplu de preparat și foarte aromat – Prăjitură pufoasă, moale și cremoasă
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 3 ouă
- 1,5 pahare zahăr
- 1/ 2 pahar lapte
- 1 pahar chefir sau iaurt natural
- 1 pahar ulei
- 4 pahare făină
- 16 g praf de copt
- Coajă rasă de lămâie sau jumătate fiolă esență de lămâie – opțional
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 2 ouă
- 100 g zahăr
- 8 g zahăr vanilat
- 1 lingură plină făină
- 250 ml lapte
- 50 g unt
Pentru a măsura ingredientele am folosit un pahar de 125 ml. Pentru coacere, recomandăm să folosiți o tavă rotundă de 22-24 cm.
Mod de preparare:
Începem cu crema: spargem ouăle într-o cratiță cu fundul gros. Adăugăm și zahărul tos și cel vanilat și amestecăm până la omogenizare cu un tel. Încorporăm și făina, laptele rece și punem cratiță pe foc mic. Amestecăm continuu și fierbem compoziția până se îngroașă și dă în clocot. Luăm de pe foc, încorporăm untul și, opțional, coaja rasă de lămâie sau esența de lămâie. Acoperim suprafața cremei cu folie alimentată și o lăsăm să se răcească complet. Ulterior, transferăm crema într-un poș.
Pentru aluat, punem într-un bol adânc: zahărul, ouăle, chefirul, laptele și uleiul. Amestecăm cu un tel până la omogenizare. Încorporăm și făina cernută împreună cu praful de copt, având grijă să nu rămână cocoloașe. Opțional, putem adăuga coaja rasă de lămâie sau un pic de esență de lămâie.
Transferăm aluatul astfel obținut în tava unsă cu unt și tapetată cu făină. Uniformizăm și punem și crema deasupra, așa cum se vede în imaginea de mai jos. Aplicăm fiecare fâșie de două ori. Opțional, putem presăra și zahăr deasupra.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 30-35 de minute sau până prăjitura trece testul cu scobitoarea. După coacere, o lăsăm să se răcească complet după care o putem transfera pe un platou.
Savurați cu poftă! Poftă bună!