Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas, în detaliu – Prăjitură de casă Doboș – Prăjitură cu foi fragede și fine, moi și delicate – Crema clasică de ciocolată este perfectă
Ingrediente necesare pentru 2×3 foi:
- 3 ouă
- 50 g zahăr
- 50 g făină
- 150 g unt topit
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 4 ouă
- 200 g zahăr pudră
- 250 g unt
- 200 g ciocolată neagră
Ingrediente necesare pentru decor:
- 200 g zahăr
Mod de preparare:
Pentru cremă, punem ouăle într-un vas termorezistent. Adăugăm zahărul pudră și mixăm un pic. Punem vasul pe baie de aburi și încălzim compoziție. Între timp, topim și ciocolata, separat, tot pe baie de aburi. Lăsăm ciocolata să se răcească până la temperatura camerei.
Când ouăle încep să se încălzească, amestecăm continuu cu un tel. Încălzim până la 70 de grade, după care luăm de pe foc și mixăm compoziția timp de 8-10 minute, până se răcește.
Punem untul moale într-un bol. Adăugăm ciocolata topită răcorită și mixăm până la omogenizare. Adăugăm compoziția de ouă și omogenizăm. Dăm crema la frigider până pregătim foile.
Pentru foi, punem gălbenușurile într-un bol și le mixăm cu 20 g de zahăr. Separat, mixăm albușurile spumă tare, împreună cu zahărul rămas. Turnăm gălbenușurile peste spumă și amestecăm cu spatula.
Încorporăm și 50g de făină cernută după care încorporăm și untul topit.
Transferăm aluatul pe o tavă de 30*40 cm, tapetată cu hârtie de copt. întindem uniform și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 10-12 minute.
Între timp, pregătim încă un aluat, din aceleași ingrediente, din care vom coace încă o foaie mare.
Transferăm foile calde pe un prosop curat de bucătărie și îndepărtăm hârtia de copt. Tăiem fiecare blat mare în câte 3 foi lungi.
Pentru decor, punem zahărul într-un vas. Punem pe foc mediu și lăsăm zahărul să se topească și să se caramelizeze. Turnăm caramelul peste o foaie din cele 6. Cu un cuțit uns cu ulei, facem niște linii superficiale deasupra caramelului, de 6-7 ori, după care vom putea tăia complet bucățelele.
Umplem foile cu cremă după care întindem crema rămasă pe margini. Deasupra punem bucățelele de foaie cu caramel. Dăm la frigider pentru 3-4 ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!