Hiperglicemia poate fi periculoasă și poate duce la complicații majore care ne pot pune viața în pericol. Dacă depășește 24 de ore fără să scadă după ce am depus un efort să o scădem, trebuie să ne adresăm medicului diabetolog, singurul care este în măsură să ne ajute.
Desigur, fiecare pacient cu diabet zaharat a avut măcar o dată glicemia crescută și, cu siguranță, s-au întrebat de ce. Poate te-ai întrebat și tu: ai uitat oare să-ți administrezi doza de insulină, este de la desertul pe care l-ai mâncat fără să realizezi cât de mult zahăr avea?
Indiferent de motiv, hiperglicemia este o problemă reală și trebuie tratată!
Vestea bună este că nu trebuie să mergem la medicul diabetolog pentru fiecare hiperglicemie pe care o observăm: există câteva metode care ne pot ajuta să reducem glicemia, să o aducem la normal.
Atenție la simptomele de hiperglicemie:
- amețeală
- vedere în ceață
- sete extremă
- stare de rău generală
- oboseală
- iritabilitate (valabil și în caz de hipoglicemie)
Notă: cea mai bună metodă de a trata hiperglicemia este să o observăm înainte să crească prea mult, întrucât hiperglicemia severă este mai greu de redus și ne poate da peste cap toate glicemiile ce vor urma în zilele următoare.
Dacă nu urmezi tratament cu insulină, sfaturile de mai jos te pot ajuta să scazi hiperglicemia. Pe de altă parte, dacă urmezi tratament cu insulină, va trebui să ajustezi doza pentru a corecta glicemia.
Reține că insulina are nevoie de timp pentru a acționa: până va reduce hiperglicemia, îți poți ameliora starea de rău cu sfaturile de mai jos:
1. Hidratare
Cu cât bei mai multă apă, cu atât mai bine! Bea minim 2 pahare cu apă, unul după celălalt. Îți va curăța corpul și va stabiliza nivelul glucozei din sânge.
2. Exercițiu fizic
Exercițiul fizic te poate ajuta în caz de hiperglicemie deoarece mărește ritmul cardiac și, odată cu acesta, fluxul sanguin, astfel reușește să consume glucoza din sânge.
De asemenea, ajută și la eliberarea endorfinelor care te vor face să te simți mai bune. Încearcă să menții un ritm cardiac cât mai elevat pentru minim 10-15 minute și verifică-ți glicemia intermitent, pentru a preveni scăderea ei prea rapidă.
Atenție! Dacă glicemia a fost atât de mare încât au apărut corpi cetonici în sânge care au provocat cetoacidoză diabetică, nu este bine să faci exerciții pentru că, în acest caz, glicemia va crește și mai mult!
3. Un baton de proteine
Proteinele acționează precum un stabilizator al glicemiei și pot scădea rata de absorbție a glucozei.
Creșterea apetitului este unul dintre simptomele de hiperglicemie, așa că îți poți satisface foamea mâncând un baton de proteine care te va ajuta și să scazi glicemia.
Ai grijă să nu alegi un baton care, pe lângă proteine, conține și mulți carbohidrați. O sursă bună de proteine poate fi 1 linguriță de unt de arahide (fără zahăr adăugat) sau 100 de grame de brânză. Dar nu exagera!
Hiperglicemie – Sfaturi de la medici
Cel mai important lucru pe care îl putem face este să fim atenți la starea noastră generală de sănătate.
Oricând simțim că ceva nu este în regulă, este foarte posibil să avem dreptate.
Trebuie să ne testăm glicemia și să facem ceva pentru a o aduce la normal. Pe termen lung, este mai bine să ne menținem glicemia între limite decât să fim nevoiți să trăim cu complicațiile diabetului.
În cazul în care nu reușim să scădem hiperglicemia, ne adresăm imediat medicului diabetolog!
Hiperglicemia poate duce la cetoacidoză, o urgență medicală care ne poate pune viața în pericol.