Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas, în detaliu – Prăjitură de casă cu fondant de ciocolată – Rețetă simplă, rapidă și aromată (cu imagini)
Ingrediente necesare pentru fondant (1 kg):
- 115 g zahăr
- 400 ml apă
- 6 ml oțet 20%
Ingrediente necesare pentru blat (dublăm ingredientele pentru 2 blaturi):
- 4 ouă
- 60 g zahăr
- 50 g făină
- 10 g pudră de cacao
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 100 ml frișcă lichidă 30%
- 200 g zahăr
- 60 g pudră de cacao
- 250 g unt
Ingrediente necesare pentru fondantul pentru decor (2x300g):
- Amestecăm 300 g fondant cu 25 ml apă și 50 g ciocolată neagră
Alte ingrediente necesare:
- 2×50 g gem
Mod de preparare:
Pentru fondant, punem apa într-un vas. Adăugăm zahărul și aducem compoziția până la punctul de fierbere. Fierbem la foc mediu pentru încă 5 minute, îndepărtând spuma care se va forma la suprafață. Adăugăm oțetul și amestecăm. Luăm din acest amestec cam 1 polonic și punem deoparte.
Când siropul ajunge la 115 grade (cam după 30 de minute de fiert), turnăm siropul în tava mare de la aragaz. Lăsăm deoparte timp de câteva minute după care începem să amestecăm, răcind siropul.
Transferăm fondantul într-un bol și cu mâna umezită cu apă, uniformizăm suprafața. Lăsăm să se răcească complet după care punem un capac deasupra.
Pentru cremă, punem frișca într-un vas. Adăugăm zahărul, amestecăm și aducem până la punctul de fierbere. Amestecăm continuu timp de 4 minute după care luăm de pe foc. Adăugăm 50 g unt și 60 g pudră de cacao în siropul fierbinte și omogenizăm. Lăsăm să se răcească. Ulterior, adăugăm untul moale în crema aflată la temperatura camerei și mixăm până obținem o cremă omogenă și spumoasă.
Pentru blat, mixăm gălbenușurile împreună cu un sfert din zahăr până obținem o consistență spumoasă. Separat, mixăm albușurile spumă tare, încorporând treptat zahărul rămas. Punem 1 lingură de spumă în gălbenușuri și mixăm. Adăugăm spuma rămasă, amestecăm și încorporăm și făina cernută împreună cu pudra de cacao, în 2 tranșe. Transferăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 10-12 minute. Scoatem blatul din tavă și îl răsturnăm pe o altă bucată de hârtie de copt. îndepărtăm hârtia pe care s-a copt. Procedăm la fel și mai coacem încă un blat.
Tăiem un blat în 3 și umplem foile cu jumătate din crema pregătită. Tăiem și celălalt blat în 3 și umplem cu crema rămasă. Punem câte un tocător pe cele două prăjituri și le dăm la congelator pentru 3 ore.
Ne întoarcem la fondantul pregătit anterior: pentru fiecare prăjitură vom folosi câte 300 de grame. Punem 300 g fondant pe baie de aburi, împreună cu apa și ciocolata. Amestecăm până la omogenizare, având grijă să nu supra-încălzim fondantul.
Într-un vas mic, aducem până la punctul de fierbere 50 g gem. Scoatem o prăjitură de la congelator și uniformizăm frumos marginile. Tăiem în 12 cubulețe după care le ungem cu gemul fierbinte.
Turnăm fondantul fierbinte peste cubulețele de prăjitură, lăsând fondantul pe vasul cu apă fierbinte. Dacă fondantul începe să se îngroașe, adăugăm un pic de apă și omogenizăm. Transferăm fondatul rămas într-un poș și decorăm prăjiturelele.
Procedăm la fel și pregătim fondantul de ciocolată și pentru a doua prăjitură scoasă din congelator. Dăm prăjiturelele la frigider pentru 1 oră aproximativ.
Savurați cu poftă! Poftă bună!