Rețetă pas cu pas – Prăjitură de casă cu blat moale, cremă de brânză și spumă de albușuri
Ingrediente necesare pentru aluat (tavă de 37*25 cm):
- 300 g făină
- 100 g zahăr pudră
- 150 g unt
- 1 gălbenuș de ou
- 10 g praf de copt
- 2 linguri smântână
Ingrediente necesare pentru crema cu brânză:
- 1 kg brânză de vaci
- 250 g zahăr
- 3 gălbenușuri
- 2 linguri smântână
- 10 g zahăr vanilat
Ingrediente necesare pentru bezea:
- 2 albușuri
- 280 g zahăr
- 50 ml apă
Alte ingrediente necesare:
- Gem de caise
Mod de preparare:
Pentru aluat, cernem făina într-un bol. Adăugăm zahărul pudră, praful de copt, untul și amestecăm până obținem un aluat sfărâmicios. Încorporăm și gălbenușul, smântâna și punem aluatul omogen la frigider până pregătim crema de brânză.
Pentru crema cu brânză, punem brânza într-un bol. Adăugăm zahărul tos și cel vanilat, gălbenușurile, smântâna și mixăm cu mixerul vertical până obținem o consistență cremoasă.
Transferăm aluatul pe suprafața de lucru și îl întindem la mărimea tăvii. Transferăm în tava tapetată cu hârtie de copt și coacem timp de 15 minute, la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
Scoatem tava din cuptor, întindem crema cu brânză în tavă și mai coacem pentru încă 25 de minute. Între timp, pregătim bezeaua.
Pregătim un sirop din apă și 200 g de zahăr. Fierbem până obținem un sirop dens, fără să amestecăm. Într-un bol, mixăm albușurile spumă tare, adăugând treptat și zahărul rămas. Mixând continuu, adăugăm siropul treptat. Mixăm până bezeaua se răcorește și se întărește.
Notă: dacă siropul nu a fost lăsat suficient la fiert și nu bezeaua nu se întărește, punem bolul pe baie de aburi și continuăm să mixăm albușurile. Transferăm bezeaua într-un poș și decorăm prăjitura, după cum se vede în imaginea de mai jos.
Dăm tava înapoi la cuptor pentru încă 20 de minute, de data asta la doar 80 de grade. După coacere, lăsăm prăjitura să se răcească și umplem spațiile libere dintre spumă cu gem de caise.
Savurați cu poftă! Poftă bună!