Migrena nu este doar o simplă durere de cap. Este o afecțiune neurologică care vine însoțită de simptome extrem de neplăcute. Migrena are 4 etape și se împart în două categorii: cu aură, fără aură.
Aura este denumirea dată unui complex de manifestări vizuale sau senzoriale, care apar cu maxim 1 oră înainte de migrenă. Aura vizuală include flash-uri luminoase și scotoame, vedere încețoșată, lumini, luminițe, pete sau forme sau pierderea temporară a vederii. Aura senzorială începe ca o furnicătură sau o amorțeală în brațe și se poate extinde și la față. Această senzație ține între 10-20 de minute și apare, de regulă, doar pe o parte (frunte, partea din spate, de una sau de cealaltă tâmplă).
Înainte cu o zi să apară migrena, apare pofta de mâncare exagerată, iritabilitatea, starea de oboseală și de anxietate, de neliniște și confuzie, apar și dificultăți de concentrare, apare rigiditatea musculară în zona gâtului, urinarea frecventă și senzația incontrolabilă de căscat. Pe cât se apropie, unora le mai trimite încă un semnal: aura (doar 10% din cei afectați au migrene cu aură).
Migrena se manifestă printr-o durere pulsatilă, de mare intensitate, care este însoțită de greață, starea de vomă sau de leșin, sensibilitate mare la lumină și zgomote, dificultăți de vorbire. Aceasta este faza de atac, iar intensitatea și durata diferă de la o persoană la alta.
Dacă nu se administrează ceva pentru durere când abia începe, aceasta va crește în intensitate și va ajunge severă. În general, o migrenă durează aproximativ 4 ore, mai mult dacă nu se administrează ceva pentru durere.
După faza de atac vine ultima fază, numită postdrom. Se caracterizază prin schimbări de dispoziție și o varietate de sentimente schimbătoare, de la fericire extremă și euforie, până la apatie și oboseală.
Cu toate că cercetătorii nu au identificat încă cauza migrenelor, există câțiva factori care o pot declanșa, precum modificările ale unor substanțe chimice de la nivelul creierului (scăderea nivelului serotoninei, de exemplu).
Dacă ai mai mult de 5 atacuri migrenoase pe lună, se recomandă să mergi la medic, deoarece este important să îți prescrie tratamentul corect. Îndopându-te cu analgezice (din ce în ce mai multe și mai puternice, în doze din ce în ce mai mari), te expui riscului de a avea dureri de cap tocmai din cauza utilizării excesive a medicamentelor.
Anumite alimente pot declanșa migrenele
Există câteva alimente sau ingrediente alimentare care sunt susceptibile de a declanșa migrenele. Dacă ai frecvent atacuri migrenoase, recomandarea este să eviți:
- băuturile cu cofeină
- alcoolul
- alimentele care conțin aditivi (nitrați, aspartam sau glutamat monosodic)
- mezelurile, conservele
- sortimentele de brânză învechită
- înghețata
- ciocolata
- băuturile dietetice
- murăturile
- ceapa
Cum putem ameliora migrena?
Întinde-te pe pat, într-o cameră liniștită cu draperiile trase. Pune pe frunte sau pe ceafă niște comprese reci și masează-ți ușor tâmplele cu mișcări circulare.
Important! Dacă durerea de cap nu te lasă, mergi la medicul de familie. Dacă el nu te va putea ajuta, te va trimite la un neurolog care îți va prescrie tratamentul corect care să rărească migrenele și care să mai regleze la intensitatea acestora.