Când?
Usturoiul se plantează în mijlocul lunii septembrie, ținând cont și de condițiile meteorologice locale.
Plantarea tradițională la 5 cm adâncime de face înainte cu 3 sau 4 săptămâni de primele înghețuri.
Unde?
Usturoiul nu se va planta în același loc 2 ani consecutivi și se va evita solul fertilizat cu gunoi de grajd.
Se va alege un loc bine iluminat, preferabil pe partea de est-vest.
Solul trebuie spălat, buruienile trebuie îndepărtate cu tot cu rădăcini și trebuie adăugat compost.
Dacă solul este unul acid, trebuie adăugat cenușă.
După adăugarea îngrășămintelor, solul trebuie prelucrat cu soluție de sulfat de cupru, folosind 40 de grame la 10 L de apă sau cu soluție roz de permanganat de potasiu, folosind 1 L de soluție pentru un metru pătrat.
Pregătirea usturoiului
Cățeii se separă și se aleg cei mai mari și mai sănătoși, după care se înmoaie în soluție de permanganat de potasiu timp de 10 minute, apoi în apă cu sare.
Ulterior, cățeii se prelucrează cu soluție de sulfat de cupru, folosind 1 linguriță la 2 L de apă.
Procesul propriu-zis
Patul de usturoi se marchează cu țăruși, delimitând marginile.
Se fac gropi de o adâncime de 5 cm, cu un țăruș, păstrând o distanță între rânduri de 25 cm.
Se adaugă în fiecare groapă câte o lingură de nisip de râu, după care se pune și un cățel de usturoi, în poziție verticală care se acoperă cu încă o lingură de nisip.
Se acoperă gropile cu pământ, nivelând suprafața solului cu o greblă.
Peste iarnă, se acoperă patul de usturoi cu tulpini uscate de plante, fără semințe care vor avea rolul de a proteja usturoiul de îngheț și de umiditate în exces.
Spor la grădinărit!