Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Plăcintă cu mere, gem de caise și nucă – Plăcintă de casă delicioasă și aromată, bună de te lingi pe degete
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 450 g făină
- 80 g zahăr pudră
- 1 praf de sare
- 250 g unt la temperatura camerei
- 1 lingură untură
- 150 ml smântână
- 2 gălbenușuri
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 2,5 kg mere
- 100 g zahăr
- Zeama de la 1 lămâie
- 2 linguriță scorțișoară
Alte ingrediente necesare:
- 6 linguri gem de caise
- 100 g nucă măcinată
- 1 ou
Mod de preparare:
Pentru aluat, cernem făina într-un bol. Adăugăm zahărul pudră, 1 praf de sare, gălbenușurile, untura, untul, smântâna și frământăm un aluat omogen. Împachetăm aluatul în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 1 oră.
Pentru umplutură, curățăm merele de coajă , semințe și cotoare. Le dăm prin răzătoare, le amestecăm cu zeama de lămâie și le punem deoparte pentru 10 minute.
Scoatem aluatul din frigider și îl împărțim în două. Întindem prima bucată într-un dreptunghi de 30*40 cm. Transferăm foaia într-o tavă unsă cu unt și uniformizăm. Ungem foaia cu gem și presărăm nuca deasupra.
Ne întoarcem la umplutură: stoarcem bine merele de zeamă și punem într-un bol. Adăugăm scorțișoara, zahărul și amestecăm bine.
Transferăm peste stratul de nucă și uniformizăm frumos. Acoperim cu cea de-a doua foaie întinsă. Înțepăm prăjitura cu o furculiță ( până jos), ungem cu ou bătut după care o dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 50 de minute aproximativ.
După ce se răcorește, o pudrăm cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!