Pepenele roșu este un fruct ocolit adesea de către pacienții diabetici. Conține zahăr natural și, în funcție de numărul de carbohidrați permiși și de calitatea de pepene roșu consumat, glicemia va fi mai mult sau mai puțin modificată. Diabeticii știu prea bine cât de importantă este monitorizarea glicemiei.
Pepenele roșu – Beneficii
Sursă minunată de vitamine și minerale:
- vitamina A, C, B6
- potasiu
- magneziu
- fier
- calciu
- fibre
Vitamina A este benefică pentru inimă, rinichi, plămâni și vedere iar vitamina C este cunoscută pentru creșterea imunității, prevenția anumitor tipuri de cancer și beneficii oferite sănătății inimii. De asemenea, fiind bogat și în fibre, poate promova sănătatea digestivă. Pepenele roșu conține 90% apă, ceea ce înseamnă că menține hidratarea optimă.
Pepene roșu – Index glicemic
Pacienții cu diabet trebuie să aibă în vedere indexul glicemic atunci când consumă pepene roșu.
Indexul glicemic exprimă viteza cu care zahărul intră în circulația sanguină și are valori cuprinse între 1-100. Aceste valori sunt în funcție de un aliment de referință (de cele mai multe ori pâinea albă sau zahărul).
Un index glicemic sub 55 este considerat mic, unul între 55-69 mediu și unul peste 70 este considerat mare. Pepenele roșu are un index glicemic de 72, astfel după consumul acestui fruct glicemia va crește rapid.
Cu toate că are multe avantaje, consumul de pepene roșu se va face cu moderație din cauza indexului glicemic. De asemenea, se poate înlocui cu fructe mai prietenoase pentru diabetici, cu un index glicemic mai scăzut:
- mure
- căpșuni
- zmeură
- dude
- afine
Este bine ca fructele să fie consumate proaspete, nepasate și neprocesate termic. Nu se recomandă fructele uscate deoarece au o densitate calorică mare, precum și o concentrație mai mare de glucoză.