De regulă, fructele au un conținut bogat de minerale și vitamine bune. De asemenea, conțin și fibre care ajută la:
- scăderea riscului de apariție a diabetului zaharat
- menținerea unui tranzit intestinal normal
- scăderea colesterolului
Atunci când vorbim de fructe bune în diabet, ne referim la fructe consumate în stare crudă (cu tot cu coajă) și nu la cele pasate sau sub formă de suc. De asemenea, se recomandă varianta mai crudă a fructului și nu cea coaptă sau aproape de degradare.
Atenție! Este important de subliniat faptul că, deși unele fructe sunt bune în diabet, ele conțin carbohidrați care trebuie măsurați. Cheia este porția consumată!
Să vedem atunci care sunt cele mai bune fructe în diabet
1. Fructe de pădure
Fructele de pădure au un conținut scăzut de carbohidrați și o cantitate suficientă de antioxidanți. Afinele, căpșunele, murele, zmeura etc. sunt pline de antioxidanți și se recomandă pacienților cu diabet.
2. Cireșe de mai
A nu se confunda cireșele de mai cu cele de iunie-iulie, care nu sunt recomandate diabeticilor. Cireșele de mai au un conținut net inferior de carbohidrați, în comparație cu cireșele de vară. De asemenea, conțin și antioxidanți care sunt de ajutor în lupta împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului și a altor afecțiuni.
3. Piersici
O piersică de dimensiuni medii are 59 de calorii și aproximativ 14 grame de carbohidrați. În afară de acest număr mic de carbohidrați, conțin și potasiu și vitamina C. Piersicile reprezintă o gustare sănătoasă pentru diabetici.
4. Caise
Caisele sunt la fel de sănătoase și benefice. O caisă are 17 calorii și 4 grame de carbohidrați, 4 caise asigurând și cantitatea zilnică necesară de vitamina A. Nu în ultimul rând, sunt o sursă minunată de fibre.
5. Mere verzi
Merele verzi sunt o gustare excelentă pacienților cu diabet: un măr verde (de dimensiune medie) are 95 de calorii și 25 grame de glucide.
Merele verzi conțin antioxidanți, fibre și vitamina C. Se recomandă consumul cu tot cu coajă.
6. Portocale
O portocală conține 15 grame de glucide și vitamina C, folați și potasiu care ajută la normalizarea tensiunii arteriale. În afară de portocale, la fel de benefice sunt și mandarinele, pomelo, grapefruitul și alte citrice.
7. Pere
Perele oferă un plus de vitamina K și fibre și reprezintă, de asemenea, o gustare sănătoasă pentru diabetici. De asemenea, sunt o sursă minunată de fibre. Se recomandă perele verzi.
8. Kiwi
Kiwi abundă în fibre, vitamina C și potasiu. Un kiwi conține 215 mg potasiu, 2 grame de fibre și 64 mg de vitamina, 42 de calorii și 10 grame de carbohidrați. Se poat încadra cu ușurință în dieta pacienților cu diabet.