Rădăcina de păpădie se recoltează împreună cu tulpina subterană care depozitează substanțele nutritive (rizom), la sfârșit de iarnă și la început de primăvară. Recoltarea se face prin dezgroparea cu cazmaua.
Atât frunzele cât și rădăcina conțin proteine vegetale, grăsimi, magneziu, sodiu, fier, fosfor și un complex important de carbohidrați. Rădăcina de păpădie are un gust amar extrem de puternic care are capacitatea de a trezi la viață funcțiile digestive, de asimilare și de excreție, fiind folosită ca un detoxifiant.
Efectul detoxifiant al păpădiei catalizează toate procesele de eliminare a toxinelor și a reziduurilor de metabolism din organism.
Rădăcină de păpădie pentru sănătatea colonului
Printre cele mai bune laxative din lume găsim și seva din rădăcinile de păpădie. Substanțele amare din rădăcina de păpădia au capacitatea de a stimula peristaltismul intestinal, motiv pentru care este un antidot prețios contra constipației atone care apare extrem de frecvent la persoanele sedentare.
De asemenea, anumite zaharuri complexe din sevă stimulează proliferarea bacteriilor prietenoase în colon și astfel ajută la eliminarea candidozelor digestive, balonării și crampelor abdominale. Mai mult, regularizează și activitatea intestinului gros și astfel ajută la eliminarea sindromului colonului iritabil.
Băutură de păpădie pentru colon – Cum se prepară, cum se administrează
Se ia o periuță și se spală bine de pământ 1 rădăcină proaspătă de păpădie. Se taie mărunt, se pune în blender împreună cu 1 pahar de apă și se mixează 2 minute. Băutura obținută se consumă dimineața pe stomacul gol.
Notă: rădăcinile proaspete de păpădie se pot păstra la frigider până la 10 zile, într-o pungă de plastic.
Păpădie – Precauții, contraindicații
La unele persoane, preparatele pe bază de păpădie pot provoca arsuri și aciditate gastrică. De asemenea, persoanele care au probleme renale, disfuncții ale vezicii biliare sau calculi biliari trebuie să ceară părerea unui specialist înainte de a începe consumul de păpădie sau de produse care au la bază păpădia.
Întrucât are acțiune diuretică, preparatele pe bază de păpădie pot accelera eliminarea unor medicamente din organism.
Persoanele care sunt alergice la gălbenele, crizanteme, mușețel, coada-șoricelului, margarete sau iod trebuie să evite produsele care conțin păpădie.