Arsurile la stomac (aciditatea stomacului) sunt o senzație neplăcută pe care o experimentează mulți oameni: statisticile arată că arsurile la stomac sunt experimentate periodic de la 20 până la 50% din populație iar 10-20% suferă de această afecțiune mai mult de o dată pe săptămână.
Datorită acțiunii acidului clorhidric (componenta principală a sucului gastric), mediul unui stomac sănătos este acid. În esofag, aciditatea este aproape de neutru și, de regulă, mișcarea inversă a alimentelor este prevenită de sfincter, de mușchiul circular. Atunci când acest mușchi se slăbește, conținutul acid al stomacului este împins în esofag, proces pe care îl numim reflux.
Datorită faptului că pereții stomacului sunt căptușiți în interior cu un film protector de mucus, sunt protejați de efectele agresive ale acidului însă în glandele esofagului nu găsim acești protectori. Astfel, conținutul gastric acid îi corodează membrana mucoasă și apare arsura chimică care se manifestă printr-o senzație de durere sau arsură.
Arsurile la stomac – Cauze
- sarcină
- fumat
- administrarea anumitor medicamente
- mâncare în exces
- tulburări de alimentație
- boli ale tractului gastrointestinal
- excesul de greutate corporală
Arsurile la stomac – Remedii naturiste
Apă caldă
Un pahar de apă caldă va reduce aciditatea și astfel va ameliora și durerea. Ajută la diluarea acidului și asigură buna funcționare a stomacului.
Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu are rolul de a ajuta la neutralizarea acidității din stomac și a corpului în general. În acest scop, se dizolvă 1 linguriță de bicarbonat în 200 ml de apă și se bea stând în picioare.
Atenție! Utilizarea acestui remedi de către femeile însărcinate și care alăptează, și de către cei care au boli cronice ale tractului gastrointestinal sau suferă de hipertensiune nu este recomandat!
Zeamă de cartofi
Zeama de cartofi are capacitatea de a calma durerea și de a reduce formarea de acid în stomac. De asemenea, favorizează vindecarea membranei mucoase a tractului gastrointestinal.
Se spală și se curăță 3 cartofi, se dau pe răzătoare și se stoarce zeama prin tifon după care se lasă deoparte 2-3 minute (nu mai mult, deoarece se oxidează).
Ghimbir
Datorită efectului său alcalin, ghimbirul este un remediu eficient care are capacitatea de a regla pH-ul din stomac prin controlul compușilor acizi. Se dizolvă 1 linguriță de ghimbir ras într-o cană cu apă fierbinte și se lasă la infuzat timp de 10 minute. Se consumă câte 50 de ml de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Ajută în caz de arsuri la stomac dar și în caz de vărsături, greață și pierderea poftei de mâncare.
Infuzie de anason
Cu toate că anasonul este un remediu excelent pentru reducerea acidității stomacului, unele persoane sunt alergice la compușii săi activi. Se lasă la infuzat 2 lingurițe de anason într-o cană de apă fierbinte, timp de 10 minute.
Oțet de mere
Deși oțetul de mere conține acizi, odată consumat și ingerat, are un efect alcalin care poate reduce aciditatea. Se diluează 1 lingură de oțet de mere într-un pahar cu apă.
Gel din aloe vera
Acest gel are acțiune tonică pentru stomac și este ideal pentru a regla aciditatea și pentru a îmbunătăți digestia. Gelul 100% aloe se poate folosi ca atare sau se poate adăuga la sucuri proaspete sau compoturi.
Papaya
Papaya conține o enzimă digestivă, papaina, care interferează cu diferite procese digestive și ajută la reducerea acidității stomacului. De asemenea, această enzimă stimulează și absorbția proteinelor și astfel previn refluxul de acid. Are o eficacitate dovedită în tratamentul ulcerelor și în eliminarea sindromului intestinului iritabil.
Papaya se recomandă pentru a combate tulburările frecvente, anume constipația, gastrita sau stomacul deranjat. Se mănâncă o bucată de papaya crudă sau se poate adăuga în diverse sucuri.
Scorțișoară
Infuzia de scorțișoară are capacitatea de a facilita digestia și de a combate inflamația, gazele și aciditatea. Se lasă la infuzat 10 minute 1 linguriță de scorțișoară în 250 ml apă fierbinte. Pentru a spori efectul infuziei, se poate adăuga și un pic de miere.
Banană
Banana are un pH de 5,6 iar acest lucru o face să fie o modalitate excelentă pentru ameliorarea simptomelor acidității stomacului. Când apare senzație de arsură la stomac, se mănâncă o banană.
Ananas
Ananasul este cunoscut pentru acțiunea sa diuretică și conține și enzime digestive precum bromeliana care combate aciditatea și inflamația stomacului. Se recomandă consumul crud sau se poate adăuga în diverse sucuri.