Există o dezbatere continuă în ceea ce privește beneficiile mămăligii în comparație cu cele ale pâinii.
Atunci când este cazul să facem o alegere sănătoasă între mămăligă și pâine, trebuie să știm că există multe variabile de care să ținem cont înainte de a decide care este cea mai indicată pentru nou.
Principala variabilă? Starea noastră de sănătate! Iată câteva afecțiuni medicale și alte lucruri care ne pot influența alegerea:
1. Boala Celiacă
O persoană cu boala celiacă trebuie să evite alimentele care conțin gluten și astfel poate înlocui cu succes pâinea cu mămăliga, tocmai pentru că trebuie să evite ovăzul, orzul și grâul.
2. Diabet / prediabet
O persoană cu glicemia crescută sau cu diabet trebuie să evite alimentele care au un index glicemic crescut, întrucât aceste alimente cresc glicemia prea repede. Așadar, diabeticii și prediabeticii trebuie să evite consumul de pâine iar mămăliga poate fi o variantă mai bună: are un index glicemic moderat și conține mai puține glucide.
3. Sportivi de rezistență
O persoană care practică sport de rezistență și este sănătoasă poate beneficia de alimentele care au un index glicemic crescut. Pâinea, pastele și alte produse cu un index glicemic crescut sunt o opțiune bună înaintea unui maraton.
4. Index glicemic
Indexul glicemic este un număr în funcție de care măsurăm cât de rapid și cât de mult alimentele consumate pot determina creșterea glicemiei. Un index glicemic scăzut se încadrează între 0-50, unul moderat între 50-70 și unul crescut între 70-100.
Fiind din mălai, mămăliga are un index glicemic de aproximativ 68, aflându-se la limita superioară a indexului mediu. Pe de altă parte, 100 de grame de mămăligă conțin aproximativ 15 carbohidrați.
Pâinea albă are un index glicemic de 72, încadrându-se în indexul glicemic mare; 100 de grame de pâine albă conțin 50 de grame de carbohidrați.
Teoretic, dacă am consuma doar 100 de grame de mămăligă sau doar 30 de grame de pâine pe zi, glicemia nu ar crește foarte mult. Problema apare atunci când depășim aceste cantități.
5. Gluten
Mămăliga nu conține gluten, spre deosebire de pâinea produsă din grâu.
6. Calorii
Pâinea conține un număr mai mare de calorii decât mămăliga: 100 de grame de pâine albă are, de regulă, 265 kilocalorii, pe când mămăliga clasică (tot 100 de grame) are doar 70 de kilocalorii.
Atenție! Puterea calorică a mămăligii crește la aproximativ 350 kilocalorii dacă rețeta clasică se modifică și se adaugă unt, brânză și alte ingrediente.
Pâine albă și mămăligă – Valori nutritive
În mod tipic, mămăliga conține:
- sodiu
- mici cantități de vitamina B
- vitamina A
- glucide
- proteine
Pâinea albă conține:
- grăsimi
- o cantitate suficientă de vitamina B
- sodiu
- calciu
- cantități mici de fosfor, zinc și magneziu
- glucide
- proteine
Din punct de vedere nutrițional, pâinea este mai hrănitoare decât mămăliga, însă conține mai mult gluten (care nu este bun persoanelor care au intoleranță la gluten).
Să recunoaștem: majoritatea oamenilor consumă mai mult de 30 de grame de pâine pe zi, iar asta înseamnă o încărcătură glicemică prea mare și creșterea riscului de a dezvolta diabet, hipertensiune, de a crește în greutate și de a dezvolta alte afecțiuni.
Pe scurt,
Mămăliga reprezintă în orice condiții o alegere mai bună în comparație cu pâinea? Nu chiar!
Ambele alimente au și avantaje și dezavantaje prin care influențează starea de sănătate în mod diferit. Trebuie să facem alegerea care i se potrivește cel mai bine organismului nostru!