Femeie sau bărbat, medicul ginecolog nu-și va judeca niciodată pacientele, sub niciun aspect. Nu este interesat nici de felul în care arăți, dacă ești slabă sau nu, nu este interesat nici dacă ești epilată sau nu.
Un medic ginecolog, în anii de practică ai meseriei pe care și-a ales-o, probabil că a văzut deja aproape tot ce se putea vedea.
Ceea ce ține de educația fiecărei femei în parte este modul în care se prezintă la medicul ginecolog, și aici ne referim la igienă. Este vorba de respect față de sine și, în acest caz, față de medicul ginecolog.
Din perioada reproductivă și până la menopauză și chiar după, o femeie trebuie să meargă la medicul ginecolog dacă se confruntă cu următoarele simptome:
- Dureri, arsuri, mâncărimi la nivelul vaginului
- Secreție modificată (miros, cantitate, culoare, consistență)
- Dureri la urinare sau la contact sexual
- Dureri neobișnuite și / sau persistente în partea inferioară a abdomenului
- Schimbări ale menstruației (abundentă, neregulată, absentă)
- Suspectarea unei boli cu transmitere sexuală
- Apariția unor noduli la sân
- Sângerări după contact sexual
Simptomele de mai sus pot fi cauzate de o listă lungă de diagnostice: chisturi ovariene, fibroame, displazie cervicală, cancere ale tractului reproductiv sau sânilor, infecții, ulcere valvare și vaginale, infecții, boli inflamatorii pelvine sau hiperplazie endometrială.
Înainte cu 24 de ore de consultație, se recomandă să nu faci spălături vaginale, să nu folosești tampoane vaginale sau ovule și să nu ai contact sexual. În caz contrar, probele pentru laborator recoltate de către medicul ginecolog ar putea fi influențate / alterate.
Este important ca în timpul consultației să răspunzi cu cea mai mare sinceritate și fără rușine la întrebările medicului, chiar dacă par incomode. Dacă ai făcut investigații medicale și la alt medic, ia cu tine rezultatele; dacă ai urmat / urmezi un tratament (indiferent pentru ce) spune acest lucru medicului ginecolog (este bine să știi numele medicamentelor)
Cum se desfășoară examinarea
Examenul clinic începe cu cel genital extern: se vizualizează deschiderea vaginală (labiile, vulva, clitorisul) și anusul, deoarece ca orice altă parte a corpului, și acestea necesită îngrijire medicală.
Examenul se continuă cu investigații și manevre considerate necesare de către medicul ginecolog pentru a stabili diagnosticul și sunt diferite în funcție de motivul pentru care te-ai dus la cabinet.
Importanța controalelor periodice
Controalele periodice sunt de multe ori ignorate, de multe femei. Controalele preventive, periodice, anuale te pot adăposti de afecțiuni grave, le pot depista precoce și astfel pot asigura succesul tratamentelor, vindecarea.
Important
Din nefericire, există probleme grave de sănătate ale aparatului genital care sunt asimptomatice. Lipsa durerii sau lipsa simptomelor în general nu înseamnă neapărat că totul este așa cum trebuie.
Atunci când aceste afecțiuni grave încep să se manifeste și apare durerea, deja au evoluat periculos de mult și pot pune fertilitatea sau chiar viața în pericol.
Așadar, în ce constă controlul preventiv?
- Examinarea tiroidei
- Examinarea sânilor
- Palparea ganglionilor limfatici inghinali
- Verificarea deschiderii vaginale (pentru descoperirea eventualelor leziuni, excrescențe sau alte semne ale prezenței unei infecții)
- Realizarea unui tușei vaginal (pentru examinarea uterului și ovarelor)
- Recoltarea de secreții vaginale (pentru testul Babeș-Papanicolau)
- Ecografie transvaginală
Despre testul Babeș-Papanicolau
Rezultatul poate fi unul normal, ceea ce înseamnă că nu s-au depistat anomalii la nivelul celulelor; se poate detecta o inflamație, ceea ce indică existența unor celule ușor anormale; sau se pot detecta anomalii, existența unor celule anormale care pot sugera modificări precanceroase.
Important! Rezultatul anormal al acestui test nu indică cu certitudine existența cancerului de col uterin.
Medicul va trebui, totuși, să investigheze în continuare și testul va trebui repetat, se vor indica și alte teste sau o biopsie, în funcție de caz.
La controalele de rutină, concomitent cu testul Babeș-Papanicolau se poate face și testarea HPV. Acest test oferă medicului mai multe informații despre celulele din colul uterin.