Atunci când avem diabet, este greu să alegem gustări sănătoase, nu-i așa? Cheia este să alegem alimente bogate în grăsimi sănătoase, fibre și proteine, pentru a ne ține diabetul sub control.
Iată cele mai bune gustări pentru persoanele cu diabet
1. Ouă fierte tari
Întrucât au un conținut crescut de proteine de calitate, ouăle fierte tari reprezintă o gustare excelentă pentru diabetici. Un ou mare fiert tare are 6 grame de proteine, care nu cresc glicemia foarte mult. Mai mult, ouăle sunt sățioase și ne țin de foame un timp îndelungat, astfel ajută și la controlul greutății.
2. Iaurt cu fructe de pădure
Antioxidanții din fructele de pădure pot reduce inflamația și pot preveni distrugerea celulelor din pancreas, glanda responsabilă de eliberarea hormonilor care scad nivelul glicemiei. De asemenea, sunt și o sursă importantă de fibre (150 grame de afine = 4 grame de fibre). Fibrele ajută la încetinirea digestiei și la stabilizarea glicemiei după masă.
Iaurtul poate, de asemenea, să reducă glicemia: în parte datorită conținutului de probiotice care îmbunătățesc abilitatea organismului de a metaboliza alimentele care conțin zahăr.
Iaurtul este bogat în proteine, care ajută și ele la păstrarea glicemiei sub control. De exemplu, iaurtul grecesc este bogat în proteine iar cel cu fructe de pădure este perfect pentru o gustare.
Atenție! Fructele se adaugă proaspete în iaurtul natural! Nu vorbim despre iaurtul cu fructe din comerț gata preparat!
3. Migdale
Potrivit studiilor, migdalele pot ajuta la controlul glicemiei datorită combinației de proteine, grăsimi bune și fibre pe care le conțin. De asemenea, au beneficii și asupra sănătății inimii, reducând colesterolul.
30 de grame de migdale conțin minerale și vitamine și 19% din rația recomandată de magneziu.
Atenție! Migdalele sunt bogate în calorii, așa că este bine să limităm porția la maxim 50 de grame pe zi.
4. Avocado
Avocado are un conținut generos de grăsimi mononesaturate și fibre și este ideal pentru persoanele cu diabet. După consumul de avocado nu va exista o creștere bruscă a glicemiei.
Se poate consuma ca atare sau ca guacamole. De asemenea, atenție la numărul de calorii: recomandarea este să limităm consumul la jumătate de avocado.
5. Brânza de vaci
Aproximativ 112 grame de brânză de vaci are câteva minerale și vitamine, 13 grame de proteine și 4 grame de glucide.
Există nenumărate opțiuni sănătoase care se pot folosi ca gustare pentru persoanele cu diabet. O regulă generală de ținut minte este să alegem alimentele bogate în grăsimi sănătoase, fibre și proteine.
Persoanele care suferă de diabet zaharat tip 2 prezintă un risc mai mare de boli cronice, de inimă și de obezitate.