Maceratul de cimbru cu miere este un medicament puternic în tratarea infecțiilor respiratorii și a bolilor de plămâni. Cimbrul face o pereche excepțională cu mierea, datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antimicrobiene.
Cimbru cu miere – Efecte terapeutice
- În bolile aparatului digestiv: meteorism, balonare, fermentație intestinală, infecții digestive, diaree, greață, atonie digestivă
- Stimulează metabolismul
- Rezultate benefice în tratarea: hemoroizilor, colicilor abdominale și dispepsiilor
- Efecte tonice asupra sistemului nervos și în bolile sistemului neuropsihic: migrenă, oboseală fizică sau psihică, cefalee
- Imunostimulantă
- Benefică în reumatiism (sciatică, gută), intoxicații, edeme, dureri dentare
Cum se prepară?
Ingrediente necesare: jumătate borcan de miere și 40 g cimbru uscat
Cimbrul se pune în borcan, peste miere și se amestecă bine. Dacă pasta este prea groasă, se mai poate adăuga încă 50 ml de apă purificată (fiartă și răcită) și se amestecă până la omogenizare.
Borcanul se pune într-un loc călduros, pentru 2 săptămâni. Se amestecă zilnic. Ulterior, preparatul se filtrează.
Mierea astfel obținută are proprietăți bacteriostatice, regenerative, laxative, bactericide și imunostimulatoare.
Cum se administrează?
Profilactic: 1 lingură la fiecare 8 ore.
Atunci când apare pofta de dulce: 1 linguriță.
Ca adjuvant în toate afecțiunile datorate frigului (gripă, răceală) și în caz de tuse convulsivă, răgușeală, astm sau laringită: 1 lingură de 3 ori pe zi, la 8 ore.
Ulei de cimbru cu miere
Adulți: 3 picături de 3 ori pe zi pe o linguriță de miere cu 15 minute înainte de masă
Copii între 5-12 ani: 3 picături o dată pe zi, pe o linguriță de miere după care se amestecă cu 50 ml apă.