Ridichea este una dintre cele mai apreciate legume, încă din antichitate. Istoricul grec Herodot spunea că, pe lângă usturoi, sclavii care lucrau la zidirea piramidelor primeau și ridiche pentru a avea mai multă forță fizică.
Medicină tradițională
Utilizările ridichii în scop terapeutic datează de pe vremea lui Hipocrate, care o folosea în tratamentul bolnavilor de hidropizie. De asemenea, Dioscoride o recomanda pentru redarea poftei de mâncare, pentru atenuarea tusei și pentru stimularea digestiei. În Evul Mediu această legumă era întrebuințată și în boli mai grave precum tumori sau otrăviri iar începând cu perioada Renascentistă, au început să fie apreciate pentru efectele lor diuretice, explicând astfel de ce au început să fie recomandate și ca remediu pentru litiaza renală.
Ce conține ridichea neagră?
- Cantități mari de fosfor, calciu, potasiu, vitamina C
- Este sursă unică de rafanol (ulei volatil sulfurat)
În ce afecțiuni se pot folosi?
- Calculi renali
- Insuficiență hepatică
- Bronșită
- Colecistită
- Digestie leneșă
- Diverse tipuri de tuse
- Catar respirator
- Deficite nutriționale
- Rinită și aerofagie, sinuzită (sucul)
La fel ca în cazul multor alimente și plante folosite în sisteme de medicină din diferite timpuri, multe din utilizările medicinale ale ridichilor au fost cercetate științific și au fost confirmate. Potrivit studiilor moderne, din punct de vedere terapeutic, cea mai valoroasă este ridichea neagră.
Leacuri băbești
Pentru constipație
Întrucât are un conținut bogat de fibre, ridichea ajută la eliminarea constipației și promovează producția de bilă. În acest fel, protejează vezica biliară și ficatul. Se recomandă câte 1 pahar de suc dimineața, îndulcit cu 1 linguriță de miere
Pentru pietre la ficat
Sucul de ridiche neagră este un inamic puternic al pietrelor la ficat. Se recomandă între 100-400 grame pe zi. De asemenea, celor care suferă de boli ale vezicii biliare, fiere îngroșată și pietre la vezică, și se recomandă și zeama de ridiche. Sucul se stoarce și se consumă 2-3 cești pe zi, sau cel puțin 1 ceașcă dimineața. În afară de asta, se recomandă un regim alimentar doar cu legume, verdețuri și lapte, fără carne, brânză, ouă, condimente sau alcool. Bolnavului i se recomandă să folosească mai mult ulei.
Pentru tuse
Se scobește 1 ridiche neagră la mijloc și se umple fie cu miere, fie cu zahăr. Se lasă la macerat până se formează un sirop și se dă copiilor care tușesc.
Pentru pneumonie și congestie hepatică
Ridichea neagră rasă se folosește extern pentru creșterea fluxului sanguin și pentru decongestionarea unor organe interne. Se recomandă în pneumonie și congestie hepatică.