Dintre toate plantele aromatice pe care le folosim în bucătărie și care au proprietăți farmacologice, cimbrul este una dintre cele mai puternice, spune Dr. Daniela Bușneag, medic homeopat și apifitoterapeut. Este important de subliniat faptul că vorbim de cimbrul care crește în mod spontan (Thymus vulgaris) și nu cimbrul de cultură.
Cimbrul este un antibiotic natural
Cimbrul are un caracter antimicrobian impresionant, având capacitatea de a combate un spectru larg de patogeni: peste 130 de tipuri de bacterii sunt inhibate de către compușii cimbrului, acestea acționând și împotriva ciupercilor și fungilor.
Aceste efecte antibiotice se datorează concentrației mari de ulei esențial, care este bogat în compuși volatili precum carvacrol, timol, cariofilen, beta-pinen, alfa-pinen, beta-mircen, alfa-falandren, caren, para-cimen, terpineol, D-limonen și terpinen04-ol.
Cimbrul este util în afecțiuni respiratorii
În ceea ce privește afecțiunile respiratorii, întreaga plantă s-a dovedit a fi folositoare: poate fi un bun remediu în caz de astm, tuse, faringită sau bronșită. Vârfurile înflorite de cimbru ajută în caz de infecții pectorale, dureri în gât și răceli.
Potrivit cercetărilor recente, extractele de cimbru bogate în carvacrol și alfa-terpinen au efecte antiinflamatorii și antiviale. De asemenea, cimbrul contribuie și la subțierea mucusului, având și acțiune fluidizantă și acțiune expectorantă. Este emolient și calmează cu succes spamsmele.
Dr. Bușneag recomandă cimbrul cu precădere în cazuri de tuse productivă dar se poate folosi și pentru tuse convulsivă, astmatică și spastică.
Cimbrul are capacitatea de a ușura respirația și de a reduce răgușeala. Acționează și asupra inflamațiilor și infecțiilor, fiind un remarcabil antiseptic mai ales pentru plămâni.
Ceaiul de cimbru este un leac dovedit pentru tuse
Infuzia de cimbru se prepară dintr-o linguriță de plantă și 1 cană de apă clocotită care se lasă deoparte pentru 5 minute după care se strecoară. Se recomandă câte 2-3 ceaiuri pe zi. Pentru tuse astmatiformă și pentru bronșită, Dr. C. Pârvu recomandă câte 2 căni de ceai de cimbru pe zi.
Cimbrul se poate utiliza și la băi: în caz de febră și răceală, infuzia strecurată se toarnă în apa din cadă. De asemenea, în caz de răceală sau gripă se recomandă și siropul de cimbru.
Alte beneficii ale cimbrului
Consumul de cimbru reduce balonarea, îndepărtează neplăcerile cauzate de flatulență, dispepsie ușoară și simptomele de enterocolită. Are capacitatea de a tonifia întregul organism datorită efectelor energizante.
Conform unor studii, cimbrul este și:
- Antiviral
- Antispasmodic
- Antiinflamator
- Anti-infecțios
- Imunomodulator
- Anticonvulsiv
- Cardioprotector
- Gastroprotector
- Sedativ
- Anticancerigen
- Antihipertensiv
Cercetătorii au raportat utilizările cimbrului în infecții microbiene, diabet, Alzheimer, boli neurologice și cardiovasculare, inflamații, depresie, viermi intestinali, amnezie, osteoporoză, herpes, cancer și HIV.