Simptomele diabetului zaharat tip 2 se dezvoltă adesea gradual, astfel este posibil ca afecțiunea să nu fie descoperită decât după ceva timp. Simptomele diabetului tip 2 pot diferi ușor de simptomele diabetului zaharat tip 1.
Ce este diabetul zaharat tip 2
Diabetul zaharat tip 2 este o afecțiune cronică și apariția simptomelor arată că organismul nu mai poate face față bolii, că începe să necesite ajutor sub formă de terapie nutrițională și, deseori, tratament medicamentos.
Atenție! Este foarte important ca simptomele diabetului să fie observate din timp și să fie luate în serios, pentru a limita afectarea organismului.
Există 3 semne principale ale diabetului care apar la majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, diabetul zaharat tip 2 poate, câteodată, să se manifeste sub simptome nespecifice precum afecțiuni ale pielii, de exemplu.
Diabet zaharat tip 2 – Simptome
Întrucât diabetul zaharat tip 2 se dezvoltă pe parcursul a mai multor ani, și simptomele apar gradual. La diagnostic, persoanele care au această afecțiune pot prezenta foarte puține simptome, sau chiar deloc.
Astfel, adesea se diagnostichează în urma unui control de rutină sau a unui screening pentru boli neasociate.
Simptomele pot include:
- vedere încețoșată
- candidoze frecvente
- scădere bruscă în greutate / scăderea masei musculare
- vindecarea greoaie a rănilor
- senzație de foame frecventă, mai ales care apare imediat după ce am mâncat
- senzație de oboseală pe parcursul zilei, mai ales după masă
- senzația de mâncărime, mai ales în zona genitală
- afecțiuni ale pielii (psoriazis, acanthosis nigricans)
- urinarea frecventă, mai ales în timpul nopții
- senzație importantă de sete
Din momentul în care apare diabetul zaharat, lucrurile sunt clare: organismul nu mai poate face față eficient nivelului crescut de glucoză. Acesta este și motivul pentru care simptomele diabetului zaharat tip 2 se pot observa mai ales după mese.
Valori crescute ale colesterolului și ale tensiunii arteriale pot indica un risc crescut de diabet zaharat tip 2, mai ales la persoanele supraponderale.
Cât durează până apar simptomele?
Simptomele pot fi minore pentru o lungă perioadă de timp și pot deveni deodată extrem de serioase, motiv pentru care afecțiunea trece adesea neobservat timp de mai mulți ani. Aproximativ 850.000 de adulți pot avea diabet zaharat tip 2 fără să știe.
Este extrem de important să observăm simptomele mai devreme, pentru a reduce afectarea organismului. Dacă diabetul zaharat tip 2 este observat după ani de evoluție, este foarte posibil că s-a ajuns la acest diagnostic din cauza complicațiilor.
Printre cele mai frecvente complicații găsim retinopatia, nefropatia și neuropatia.
Diabetul zaharat tip 2 poate duce la o pierdere importantă a celulelor producătoare de insulină de la nivelul pancreasului. Diagnosticul și tratamentul de la început ne poate ajuta să prevenim o pierdere semnificativă a celulelor producătoare de insulină. Acest lucru este important, deoarece odată pierdute, acestea nu-ți mai revin și este foarte posibil ca încă de la diagnostic să avem nevoie de insulină.