Uneori, o mâncărime este doar o mâncărime sau o durere musculară este doar o durere musculară. Dar când simptomele persistă, pot semnala o problemă. Să vedem care sunt simptomele pe care bărbații nu ar trebui să le ignore…
1. Dificultăți de respirație
Dacă experimentezi dificultăți de respirație după o plimbare ușoară de exemplu, ar putea fi un semn de ischemie coronariană. Dacă acest simptom este însoțit de presiune în piept sau amețeală, ar trebui mergi la medic cât mai repede.
2. Scaune cu sânge sau de culoare neagră
Culoarea scaunelor depinde și de alimentele, medicamentele pe care le consumi, însă atunci când scaunul este negru, albicios sau cu sânge, poate semnala o problemă gravă precum sângerarea în tractul digestiv. De asemenea, poate fi vorba de hemoroizi sau ulcere. Cel mai bine este să te duci la medic.
3. Amețeli
Amețeala apare atunci când nu ajunge suficient sânge la creier, ceea ce poate fi cauzată de o scădere bruscă a tensiunii arteriale sau de deshidratare.
Poate apărea și în caz de gripă, alergii sau hipoglicemia dar poate indica și probleme cu inima sau un accident vascular cerebral.
4. Sforăit excesiv
Sforăitul excesiv poate fi cauzat de sindromul de apnee obstructivă în somn care provoacă întreruperea respirației. Poate cauza oboseală în timpul zilei și promovează un risc mai mare de tensiune arterială ridicată, atac de cord și accident vascular cerebral. Dacă dormitul pe o parte sau pe burtă nu ajută, este timpul să-ți faci o programare la medic.
5. Arsuri frecvente la stomac
Dacă ai arsuri de stomac de 2 ori pe săptămână, este posibil să ai boala de reflux gastroesofagian, care poate provoca inflamații, sângerări și ulcerații ale esofagului, poate duce la apariția cancerului.
6. Sete excesivă
Setea constantă este un simptom al diabetului. Dacă ai un istoric familial de diabet, ar trebui să-ți verifici nivelul zahărului din sânge. De asemenea, poate semnala și o infecție, sângerare internă sau insuficiența unui organ.
7. Probleme cu vederea
Puncte oarbe, vedere încețoșată, vederea tunel și inele în jurul surselor de lumină pot fi simptome ale unor afecțiuni oftalmologice îngrijorătoare.
Un examen pentru a verifica presiunea oculară poate ajuta la depistarea glaucomului sau la diagnosticarea unor boli precum cataracta, retinopatia diabetică și degenerescența maculară. Problemele de vedere pot fi uneori legate de accident vascular cerebral sau de creșterea unui tumor cerebral.
8. Oboseala frecventă
Oboseala prelungită este un semnal de alarmă care merită o vizită la medic. Poate fi un simptom al anumitor tipuri de cancer și infecții, afecțiunilor renale sau hepatice, diabetului și insuficienței cardiace congestive, unei tulburări de somn, unei probleme la glanda tiroidă sau poate fi un simptom al anemiei sau depresiei.
9. Disfuncția erectilă
Disfuncția erectilă ar putea fi un semnal de alarmă pentru o boală mult mai gravă. Dacă ai între 45 și 50 de ani și singura ta problemă de sănătate este aceasta, este bine să mergi la medic.
Poate fi vorba de un flux sanguin deficitar care indică probleme la nivelul inimii și creierul. Precum fumatul sau istoricul familial de boli cardiovasculare, prezice un atac de cord sau un accident vascular cerebral în următorii 10 ani.
10. Umflarea sau rigiditatea articulațiilor
Este un simptom pe care nu ar trebui să-l ignori niciodată! Poate apărea oriunde în corp, fie că vorbim de mâini, picioare sau genunchi. De multe ori, poate fi începutul artritei degenerative benigne sau a osteoartritei, al artritei autoimune sau poate semnala un dezechilibru al sistemului imunitar, un dezechilibru hormonal sau o nutriție proastă.
11. Modificări ale pielii
Dacă observi o pată de culoare și formă neobișnuită sau o aluniță nouă, dacă o aluniță existentă își schimbă culoarea și dimensiunea sau începe să sângereze, este bine să te duci la medic. Toate acestea pot fi semne de cancer de piele.
Bărbații sunt mereu expuși riscului acestei boli, mai ales dacă petrec mult timp în aer liber și nu folosesc cremă de protecție solară.
12. Urinare frecventă
Urinarea frecventă poate fi un semn de diabet sau poate indica probleme cu prostata. Alte simptome ale problemelor de prostată includ scăderea fluxului în timpul urinării, disconfort în zona pelviană și prezența sângelui în urină sau spermă. Mărirea prostatei este o altă afecțiune comună la bărbații în vârstă.
13. Tuse persistentă
Tusea persistentă (mai mult de 7 zile) poate avea o serie de cauze comune, de la astm la refluxul acid, sinuzită sau efecte secundare ale unor medicamente. Dacă tușești deja de 3-4 săptămâni, este timpul să consulți un medic.
Este bine să mergi la medic și dacă ești fumător: tusea fumătorului poate fi un semn de boală pulmonară obstructivă cronică. Alte cauze grave includ cancerul pulmonar, un cheag de sânge la nivelul plămânilor sau probleme cardiace.
14. Constipație
Constipația ocazională este normală, devine mai frecventă după vârsta de 50 de ani. Pe de altă parte, constipația cronică poate fi mai îngrijorătoare: crește șansele de a dezvolta hemoroizi, poate însemna că ceva împiedică eliminarea normală a scaunului.
Un diagnostic precoce este important pentru a exclude afecțiuni grave precum cancerul de colon.