În acest articol îți vom prezenta niște informații valoroase despre cancerul de colon, colonoscopii și sănătatea colonului.
Există mai multe opțiuni pentru depistarea cancerului de colon, printre care colonoscopia este cea mai complexă. Chiar dacă nu prezinți un risc ridicat de această boală, este bine să începi screeningul regulat după vârsta de 50 de ani.
Efectele secundare asociate cu colonoscopia pot include mici cantități de sânge în scaun timp de1-2 zile în cazul în care s-a efectuat o biopsie sau s-a îndepărtat un polip, greață, vărsături, balonare sau iritarea rectului.
Înainte de o colonoscopie, medicul tău îți va spune ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci pentru a te pregăti. Cel mai probabil îți va spune să nu servești cina și micul dejun înainte de procedură, să consumi 2-4 litri de lichid care conțin laxative și electroliți.
Majoritatea colonoscopiilor durează între 30-45 minute, dar uneori pot dura puțin mai mult, iar după test pacientul este monitorizat timp de 1-2 ore
Să vedem acum câteva sfaturi despre cum poți elimina deșeurile din colon
Detoxifierea
Pe lângă consumul de bacterii benefice și probiotice (iaurt, kefir), poți face și o detoxifiere pentru a identifica ce tipuri de alimente cauzează probleme digestive.
De exemplu, dacă bănuiești că fructele de mare sunt motivul pentru care ai probleme digestive, înlătură-le din dietă timp de o săptămână. Dacă nu apar probleme în acea săptămână, poți adăuga înapoi în dietă un tip specific de fructe de mare după câteva zile. Continuă să adaugi diferite tipuri de fructe de mare până când poți diferenția care aliment declanșează aceste probleme digestive.
Curățare cu sucuri
Încălzește un pahar cu apă, adaugă sare de mare și amestecă. Adaugă puțin suc de mere, suc de ghimbir și suc proaspăt de lămâie. Bea acest amestec de 3 ori pe zi: dimineața pe stomacul gol, înainte de o masă ușoară și în timpul după-amiezii.
De asemenea, asigură-te că te hidratezi corespunzător în fiecare zi și că dieta ta conține o combinație sănătoasă de grăsimi, proteine, carbohidrați și fibre.
Colonul procesează alimentele și elimină deșeurile, toxinele, substanțele chimice și bacteriile nocive din organism. De asemenea, se asigură că substanțele nutritive și vitaminele se absorb în organism. Este o parte integrantă a corpului nostru și dacă nu funcționează corect, va apărea balonarea, gazele, diareea, indigestiile, oboseala, scaunele frecvente și moi, tulburări ale tranzitului intestinal.