Șofranul este o plantă veche, un condiment cu un parfum puternic și o culoare distinctivă care conține compuși antioxidanți. Acești compuși contribuie la reducerea riscului anumitor afecțiuni cronice care apar din cauza stresului oxidativ.
Atât îndelungata utilizare de-a lungul timpului cât și cercetările moderne demonstrează că șofranul are capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit, de a crește libidoul și de a combate stresul oxidativ.
În cele mai multe cazuri, se poate utiliza în siguranță de către majoritatea oamenilor și se poate adăuga cu ușurință în dietă. Din cauza dificultății de recoltare, acest condiment este foarte scump, costul ridicat având ca motiv necesitatea de aproape 15000 de flori de șofran pentru a obține doar 100 de grame de fire uscate de șofran iar fermierii trebuie să recolteze manual aceste fire delicate, din fiecare floare. Mai mult, recoltarea se face o singură săptămână pe an.
Șofranul se poate găsi sub formă de capsule sau pudră dar se recomandă firele întregi sau chiar stigmatele întregi. Firele se lasă la înmuiat în apă fierbinte, 5-20 de minute, pentru a-și elibera esențele și aroma după care se pot folosi în mâncăruri.
Șofranul – Beneficii și proprietăți
Sursă importantă de antioxidanți
Nivelul ridicat de antioxidanți specifici, anume crocetină, pirocrocin și crocin, este principalul beneficiu al șofranului. Acești antioxidanți au capacitatea de a lupta împotriva stresului oxidativ și împotriva radicalilor liberi din organism.
Atât radicalii liberi cât și stresul oxidativ joacă un rol în dezvoltarea multor afecțiuni, printre care și cancerul și bolile de inimă, acești antioxidanții sunt extrem de importanți pentru că pot ajuta la protejarea sănătății.
Previne tulburările sistemului nervos
Antioxidanții din șofran pot juca un rol și în protejarea organismului de afecțiunile care afectează sistemul nervos. Potrivit cercetărilor din anul 2015, unii compuși din șofran (crocinul) par să reducă inflamația și deteriorarea oxidativă a creierului iar acest lucru poate avea efecte benefice.
Mai mult, șofranul poate fi de ajutor și în caz de Alzheimer întrucât are proprietăți de îmbunătățire a memoriei și efecte antiinflamatorii și antioxidante. În cadrul cercetării, persoanele cu Alzheimer ușor până la moderat care au luat șofran timp de 22 de săptămâni au arătat îmbunătățiri cognitive, comparabile cu cele ale persoanelor care au luat medicamentul donepezil. Mai mult, au prezentat mai puține efecte secundare.
Îmbunătățește starea de spirit
Există dovezi care arată că șofranul poate ajuta și la îmbunătățirea stării de spirit, fiind un ajutor și în tratamentul depresiei. Potrivit studiilor din „Journal of Behavioral and Brain Science”, extractul de șofran are capacitatea de a crește nivelul dopaminei în creier fără a schimba nivelurile altor hormoni ai creierului cum ar fi serotonina de exemplu.
Astfel, luarea a 30 de mg de șofran pe zi ar putea avea efecte similare cu cele ale medicamentelor care tratează depresia ușoară până la cea moderată. Cu toate că unii specialiști recomandă utilizarea șofranului ca terapie complementară pentru îmbunătățirea stării de spirit, este prea devreme ca acest condiment să fie recomandat pentru tratarea simptomelor depresiei de unul singur.
Crește libidoul
Șofranul poate crește libidoul sexual și funcția sexuală, atât la bărbați cât și la femei. Potrivit unui studiu din anul 2012, femeile care iau 30 mg de șofran pe zi timp de 4 săptămâni au o dorință sexuală crescută.
Reduce simptomele sindromului premenstrual
În cadrul cercetărilor din anul 2015, s-a observat că femeile între 20 și 45 de ani care au luat 30 mg de șofran pe zi au avut mai puține simptome decât cele care au luat un placebo. Mai mult, femeile care doar au mirosit acest condiment timp de 20 de minute au avut niveluri mai mici de cortizol (hormonul de stres) iar acest lucru poate contribui și la reducerea simptomelor sindromului premenstrual.
Te ajută să scapi de kilogramele în plus
Unele dovezi sugerează că șofranul poate ajuta la pierderea în greutate și la reducerea poftei de mâncare. Cercetătorii au arătat că pacienții cu boală arterială coronariană care au luat extract de șofran și-au redus indicele de masă corporală, circumferința taliei și masa totală de grăsime. De asemenea, au avut și un apetit redus în comparație cu cei din grupul placebo.