Glicemia postprandială este, adesea, foarte importantă. Este posibil ca medicul tău diabetolog să-ți ceară să notezi în carnețelul cu glicemii și valoarea glicemiei după masă.
Să zicem că la recomandarea medicului diabetolog îți notezi în carnețel valorile glicemice și la final observi că valorile diferă: 70, 140, 210. Devii confuz pentru că mănânci sănătos, faci exerciții și nu înțelegi de ce apar aceste variații.
Pentru a utiliza cel mai bine informațiile legate de monitorizarea glicemică va trebui să adaugi încă o informație în carnețel: va trebui să notezi sub fiecare număr ora la care ai efectuat citirea. De asemenea, trebuie să notezi și dacă tocmai ai mâncat sau ai luat o gustare, dacă ești bolnav, dacă ai făcut efort fizic sau ai luat un medicament nou.
Știm, toate acestea par covârșitoare la început, dar dacă jurnalul de glicemii este notat corect, poți înțelege mai ușor modul în care reacționează corpul tău la anumite situații.
Glicemia postprandială – De ce?
Glicemia postprandială (după masă) se ia la aproximativ 1 oră și jumătate sau 2 după ce ai început să mănânci și îți poate spune mai multe lucruri.
În primul rând, îți poate spune modul în care masa ți-a afectat nivelul glicemic. Dacă a fost una bogată în carbohidrați (pizza, cartofi prăjiți), glicemia postprandială va fi crescută; iar dacă ai servit o masă sănătoasă și glicemia este din nou mare, înseamnă că medicația pe care o iei trebuie ajustată.
Există câteva medicamente care țintesc mai ales glicemia postprandială, printre care Januvia, Bynetta, insulina rapidă Humalog, NovoRapid sau Onglyza. În cazul în care glicemia de dimineață pe nemâncare este în limite normale dar observi glicemia postprandială crescută, va trebui să adaugă sau să ajustezi medicația, sfătuindu-te cu medicul diabetolog.
De cele mai multe ori, glicemia postprandială este responsabilă de creșterea hemoglobinei glicate, cu precădere atunci când glicemia înainte de masă este bună.
Urmărind cu atenție carnețelul cu glicemii, vei înțelege ușor-ușor cauza creșterilor postprandiale și vei putea să începi să le tratezi. Efortul fizic are, de asemenea, un efect și poate dura până la 24 de ore, rezultând în glicemii mai scăzute decât de obicei.
O persoană care nu suferă de diabet nu va observa efectele pe care le au anumite mâncăruri asupra organismului lor, decât atunci când este prea târziu. Așadar, cei fără diabet vor continua să consume alimente tip fast-food și zahăr deoarece nu văd efectul direct pe care îl au asupra organismului. Pe de altă parte, cei cu diabet pot vedea clar modul în care mâncarea nesănătoasă le afectează corpul.