În cadrul unui studiu recent, s-a ajuns la concluzia că reducerea colesterolului rău (LDL) cât mai din timp poate fi o metodă eficientă de prevenire a riscului de atac de cord și a riscului de accident vascular cerebral în cea de-a doua parte a vieții.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este parte a familiei lipidelor esențiale pentru funcționare optimă a organismului și are rolul de a crea și de a menține structura membranelor celulare din corp. De asemenea, participă și la procesul de sinteză al anumitor hormoni și, cu toate că este parte integrantă a corpului, excesul de colesterol LDL (lipoproteine cu densitate scăzută) poate cauza, în tim, apariția bolilor cardiovasculare și chiar atacurile vasculare cerebrale.
Este extrem de important să menținem un nivel de colesterol care se încadrează în parametri normali și putem face acest lucru cu ajutorul unei diete și unui stil de viață echilibrat și sănătos, precum și cu ajutorul analizelor regulate de profil lipidic. Profilul lipidic cuprinde analize de colesterol LDL și HDL, colesterol total și trigliceride.
Este important de știut că hipercolesterolemia este asimptomatică, astfel că aceste analize sunt necesare pentru a putea menține o evidență clară a nivelului de colesterol în organism. În cazul unei persoane sănătoase, efectuarea acestui profil lipidic se recomandă o dată la 5 ani. În ceea ce privește persoanele care ar un istoric medical, se recomandă în fiecare an.
Reducerea colesterolului – Asociată cu scăderea riscului de accident vascular cerebral și de atac de cord
Potrivit unui studiu efectuat la universitățile din Hamburg și Belfast și publicat în revista medicală britanică The Lancet, reducerea nivelului de colesterol cât mai devreme cu putință, preferabil până la vârsta de 45 de ani, este extrem de importantă în vederea evitării riscului de accident vascular cerebral și de atac de cord. În cadrul acestui studii, cercetătorii au ajuns la concluzia că bărbații mai tineri de 45 de ani care au un nivel crescut al colesterolului LDL prezintă un risc mai crescut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.
Rata de risc este mai crescută cu aproximativ 29% față de o persoană care nu are probleme cu colesterolul. În ceea ce privește femeile, acestea prezintă un risc mai crescut cu 16%.
În cazul în care nivelul colesterolului LDL este redus până la jumătate, scade și riscul de accident vascular cerebral: cu 6% în cazul bărbaților și cu 4% în cazul femeilor. Lipoproteinele cu densitate scăzută distribuie excesul de colesterol la nivelul organelor interne și, treptat, acesta blochează arterele și determină apariția aterosclerozei, motiv pentru care este atât de important menținerea colesterolului LDL la valori mici.
Nivelul de colesterol LDL nu trebuie să depășească, în medie, 1,6 g/L, cu toate cu nivelul exact se va stabili de la persoană la persoană, în funcție de greutate, vârstă, sex, istoric de boală și alți factori de risc.
Pe de altă parte, reducerea din timp a colesterolului LDL poate chiar opri avansarea aterosclerozei în fază incipientă.
Care este cea mai bună metodă de a reduce eficient colesterolul LDL?
Potrivit cercetătorilor, în rândul persoanelor tinere este nevoie de studii viitoare pentru a se stabili exact în ce măsură medicația și alimentația, precum și stilul de viață pot echilibra parametrii colesterolului.
Până la apariția noilor informații, cele mai sigure recomandări pentru o viață sănătoasă rămân prevenția și monitorizarea nivelului de colesterol.