Unul dintre cele mai cunoscute leacuri din bătrâni pentru tratarea afecțiunilor hepatice, biliare și respiratorii este ridichea neagră cu miere de albine.
Ridichea neagră – Proprietăți
- Expectorante
- Ușor sedative
- Diuretice
- Stimulente biliare și hepatice
Ridichea neagră previne formarea de pietre la rinichi, la ficat și la bilă. De asemenea, ajută și la calmarea tusei și la fluidificarea secrețiilor bronșice dăunătoare, inclusiv din plămâni.
Cum se prepară sucul de ridiche neagră și miere?
Acest suc se poate obține și din frunzele plantei, și din rădăcini. Fie se folosește un storcător electric, fie metoda manuală: se dau prin răzătoare sau se mixează în blender după care, printr-un tifon, se stoarce sucul.
Acest suc nu se consumă nici în doze mari, nici nediluat. Se recomandă câte 1 păhărel de 20-50 ml, diluat cu apă sau cu suc de morcovi.
Indicații terapeutice:
- Dispepsie
- Colecistită
- Litiază urinară
- Pietre la bilă
- Gută, reumatism, artrită cronică
- Rahitism
- Amețeli
- Alergii, urticarie
- Afecțiuni respiratorii sau pulmonare
- Icter, insuficiență hepatică
250 ml de suc de ridiche neagră se amestecă cu jumătate de pahar de miere de albine: favorizează eliminarea bilei și este indicat în dischinezie biliară, atât atonă cât și hipotonă.
Pentru afecțiuni respiratorii, se poate consuma suc de ridiche neagră diluat cu o cantitate egală de apă: câte 100 ml pe zi (50 ml suc+50 ml apă).
Treptat, pe parcursul a 6-8 săptămâni, doza se poate crește până se ajunge la 400 ml pe zi.
O altă modalitate este amestecul de suc de ridiche neagră și miere, în părți egale: câte o jumătate de pahar din fiecare. Amestecul se păstrează la frigider.
Pentru adulți, se recomandă câte 1-2 linguri pe zi iar pentru copii câte 1-2 lingurițe pe zi.
Util în caz de răgușeală, bronșită cronică sau tuse.