Foi cu miere – Rețetă simplă – Foi pentru tort, subțiri și aromate
Ingrediente necesare pentru 16 blaturi:
- 140 g miere
- 300 g zahăr
- 120 g unt
- 4 ouă
- 10 g bicarbinat
- Un sfert linguriță sare
- 800 g făină cernută
Ingrediente necesare pentru 8 blaturi:
- 70 g miere
- 150 g zahăr
- 60 g unt
- 2 ouă
- 5 g bicarbonat (1 linguriță)
- 1/ 5 linguriță sare
- 400 g făină cernută
Mod de preparare:
Punem zahărul într-un vas cu fundul gros. Adăugăm și untul și mierea. Punem pe foc mic și amestecăm până ingredientele devin lichide.
Batem ouăle cu furculița și le adăugăm cu grijă în compoziția cu miere, amestecând continuu cu un tel. Înfierbântăm totul, timp de 2 minute, amestecând continuu.
Adăugăm bicarbonatul, amestecăm și după ce se formează multă spumă, oprim focul. Lăsăm compoziția să se răcească până la temperatura camere (sau până este un pic mai caldă decât temperatura camerei).
Amestecăm bine, încorporăm făina în câteva tranșe. Amestecăm cu telul după care folosim o lingură. Vom obține un aluat lipicios în care nu mai trebuie să adăugăm făină.
Transferăm aluatul astfel obținut într-o pungă de plastic și dăm la frigider pentru 24 de ore.
A doua zi, presărăm făină pe suprafața de lucru. Rupem o bucată de aluat, modelăm o biluță și întindem un aluat subțire.
Așezăm pe o bucată de hârtie de copt și îl întindem un poc, astfel încât o parte să se agațe de hârtie. Cu un capac de 26 cm, decupăm un blat rotund. Adunăm resturile de aluat într-o pungă separată.
Înțepăm suprafața blatului cu o furculiță și dăm la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 4 minute. După coacere, lăsăm blatul să se răcească pe grătar. Procedăm la fel și coacem și celelalte foi.
După răcire, foile vor deveni tari. Se păstrează foarte bine într-un recipient închis ermetic, la loc răcoros, mai mult de 1 lună. Așadar, le puteți pregăti din timp.
Savurați cu poftă! Poftă bună!