Mălaiul fiert este unul dintre cele mai emblematice preparate ale gastronomiei românești, folosită de-a lungul timpului nu doar ca aliment, dar și ca remediu. Cataplasmele cu fiertură de mălai sunt bine cunoscute pentru tratarea răcelilor.
Boabele uscate și măcinate, transformate în făină au calități nutriționale și terapeutice, proprietăți energizante, vitaminizante, reconstituente și conțin vitaminele A, C, E și K.
Mămăliga nu afectează colesterolul pentru că conține acizi grași nesaturați. De asemenea, este o sursă bună de vitamine din complexul B și fibre, este un aliment coleretic, digestiv, colagog, sedatic și tonic.
Mălaiul fiert ajută în caz de:
- afecțiuni respiratorii – tuse, traheobronșită, gripă, bronșită
- afecțiuni hepatobiliare – colecistită, dischinezie biliară, hepatită
- afecțiuni genito-reno-urinare – cistită, uricemie, dismenoree, metrită, uretrită, calculi renali
- afecțiuni articulare – gută, reumatism, artrită
- afecțiuni gastrointestinale – hemoragii
- pneumonie, răceală la burtă, infecții urinare sau duodenale
Ingrediente necesare: 1 lingură miere naturală, 60 ml apă și 1 lingură mălai fin.
Mod de preparare: apa se pune la fiert într-un ibric. Se adaugă mălaiul și când dă în clocot se amestecă continuu timp de 1 minut. Se ia de pe foc, se lasă să se răcorească, se încorporează mierea. Se consumă caldă, dimineața pe stomacul gol.
Tratamentul se face zilnic până se termină un borcan de 400 grame de miere (folosind câte 1 linguriță pe zi). Pe durata curei este contraindicat consumul de alcool și alimente acide.
Acest tratament are ca scop curățarea intestinală, detoxifierea și scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Mămăliga are efecte benefice și în disfuncțiile tiroidiene și tulburările mentale asociate iar făina de porumb se poate folosi și extern în diverse afecțiuni, are efecte calmante, hemostatice, antiinflamatoare, regeneratoare și emoliente la nivelul tegumentelor.
Mălaiul crud amestecat cu apă cât să se obțină o pastă se pune pe plăgi, mușcături, dermatite și umflături.