Ardei gras cu vânătă, pentru iarnă – Ardei gras marinat cu vânătă
Ingrediente necesare:
- 2 kg vinete
- 2 kg ardei gras
- 100 g usturoi
- Verdeață după gust
Ingrediente necesare pentru apa pentru vinete:
- 3 L apă + 1 lingură sare
Ingrediente necesare pentru marinadă:
- 1 L apă
- 150 g zahăr
- 50 g sare
- 200 g ulei
- 230 g oțet de mere 4-5% (150-160g pentru 6% sau 100-100g pentru 9%)
- 3-4 foi dafin
- 15 boabe ienibahar
Mod de preparare:
Turnăm 3 L de apă rece într-un vas mare. Adăugăm sare și amestecăm.
Vinetele curățate de coajă le tăiem transversal în 3-4 bucăți egale, lungi de 5-6 cm după care în felii groase de 1-1,5 cm. Transferăm vinetele în apa cu sare și le lăsăm deoparte timp de 20-30 de minute.
Între timp, curățăm ardeii de semințe și cotoare și le tăiem în bucăți mare, aproximativ de mărimea bucăților de vinete. Curățăm și tăiem usturoiul în felii subțiri.
Pentru marinadă, turnăm apa într-o cratiță. Adăugăm zahărul, sarea, uleiul, boabele de ienibahar, foile de dafin și aducem totul până la punctul de fierbere. Blanșăm ardeii și vinetele pe rând, câte 1 minut din momentul în care dau în clocot.
Notă: întrucât nu vom avea multă marinadă, adăugăm porții mici de legume. Cantitatea de ardei de mai sus se blanșează în 2 tranșe iar vinetele în 3. În timp ce blanșăm ardeii, scurgem vinetele de apă și le clătim bine.
Scoatem legumele în vase separate, folosind o spumieră. Repartizăm legumele în borcane curate, alternând straturile: vinete, ardei, usturoi și opțional verdeață tocată.
Notă: dacă legumele sunt așezate compact în borcane, vom obține 6 borcane de 0,7 L sau 8 borcane de 0,5 L sau 4 borcane de 1 L.
Marinada din vasul în care au fost legumele o adăugăm în cratiță, amestecăm și aducem totul până la punctul de fierbere. Completăm borcanele cu marinadă.
Punem borcanele într-o cratiță la baza căreia am pus un prosop de bucătărie. Le acoperim cu capace, umplem cratița cu apă cât să ajungă până la 3/ 4 din înălțimea borcanelor.
După ce apa din cratiță începe să fiarbă, sterilizăm borcanele, la foc mic: borcanele de 0,5 L – 10-12 minute, cele de 0,7 L – 15 minute sau cele de 1 L – 20 de minute.
După sterilizare, închidem borcanele etanș, le întoarcem cu susul în jos, le învelim cu o pătură și lăsăm să se răcească lent, până a doua zi. Depozităm la loc răcoros și ferit de razele soarelui.
Savurați cu poftă! Poftă bună!