Dacă suferi de diabet, este dificil să găsești un fruct potrivit care să te ajute să-ți menții nivelul de zahăr în sânge în limite sănătoase. Venim în ajutorul tău cu două liste: una cu fructe recomandate și una cu fructe interzise. Să începem cu fructele bune:
1. Afinele
Afinele sunt superalimente pentru diabetici, sunt pline de vitamine și minerale esențiale și conțin cantități mari de antioxidanți.
Promovează sănătatea generală și te scapă de radicalii liberi. Au un index glicemic de 53 și ajută la creșterea sensibilității la insulină, la procesarea glucozei.
2. Piersicile
Piersicile sunt sărace în calorii și sunt o sursă excelentă de vitamina A, C, potasiu și fibre. Satisfac pofta de dulce și ajută la pierderea în greutate, conțin antioxidanți și luptă împotriva radicalilor liberi.
3. Caisele
Caisele au un conținut impresionant de nutrienți, sunt bogate în vitamina A și C, potasiu, cupru și mangan.
Ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge, au un index glicemic scăzut , îmbunătățesc digestia și prelungesc senzația de sațietate.
4. Merele
Pentru diabetici, cheia este monitorizarea consumului de carbohidrați. Fibrele din mere ajută la menținerea nivelul de zahăr din sânge, la încetinirea procesului de digestie și eliberează glucoza în sânge foarte lent.
5. Portocalele
Fructele citrice precum grapefruitul, lămâile, lime-ul și portocalele conțin vitaminele C, A și fier, reduc inflamația și probabilitatea de deteriorare celulară. De asemenea, protejează și inima și ajută la controlul diabetului. Pline de fibre și cu un index glicemic scăzut, se eliberează lent în fluxul sanguin.
6. Kiwi
Kiwi este o alegere excelentă pentru diabetici: este delicios și bogat în antioxidanți, susține sistemul imunitar. Conține radicali liberi care distrug toxinele din organism și susțin sănătatea inimii. Acest fruct are un indice glicemic de 53.
7. Perele
Perele oferă beneficii nutritive care pot ajuta la gestionarea diabetului. Au un index glicemic scăzut, sunt bogate în nutrienți și vitamine cu ajutorul cărora combat inflamația și susțin procesul de digestie.
8. Cireșele
Consumate în mod corespunzător, au niște beneficii incredibile pentru sănătate. O cană de cireșe conține 52 de calorii și aproximativ 12 grame de carbohidrați, care au proprietăți antiinflamatorii. Au un index glicemic scăzut, ceea ce joacă un rol semnificativ în menținerea nivelului de zahăr din sânge.
9. Căpșunile
1 cană de căpșuni conține mai multă vitamina C decât o portocală întreagă? Aceste fructe delicioase au un index glicemic foarte scăzut și nutrienți benefici precum fibre, antioxidanți și vitamina C. Au proprietăți detoxifiante și susțin sănătatea sistemului imunitar.
Să vedem acum fructele pe care toți diabeticii ar trebui să le evite
1. Ananasul
Cu un index glicemic extrem de mare, ananasul conține cantități mari de zahăr care determină creșteri exponențiale ale nivelului de zahăr din sânge.
2. Mango
Mango-ul este încărcat cu o varietate de vitamine și minerale esențiale, dar conține și multe calorii, zahăr și carbohidrați, care sunt un alt factor comun în creșterea nivelului de zahăr din sânge.
3. Pepenele verde
Dacă este consumat în cantități mari, pepenele verde va crește nivelul de zahăr din sânge. Având un index glicemic de 72, ar trebui consumat fie cu moderație, fie evitat complet.
4. Banana
Bananele conțin niveluri ridicate de carbohidrați, zahăr și calorii iar consumul lor determină o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge.
5. Strugurii
O cană de struguri conține aproximativ 23 de grame de zahăr, ceea ce nu este o veste plăcută pentru diabetici.
6. Stafidele
Conțin cantități mari de zahăr și carbohidrați care se transformă în zahăr când sunt eliberați în fluxul sanguin.
7. Litchi
Zahărul este prezent în fiecare fruct, dar tipul de zahăr prezent în litchi este diferit și poate cauza probleme persoanelor cu diabet. Fiecare bucățică conține o cantitate uriașă de 29 de grame de zahăr.
8. Curmalele
Fiind uscate și procesate, ele sunt foarte concentrate în calorii și zahăr:1/4 de cană de curmale conține 100 de calorii.