Ghimbirul este una dintre cele mai hrănitoare plante, cu o multitudine de beneficii pentru sănătate. Cu toate că are antioxidanți puternici și proprietăți antiinflamatorii, există patru categorii de persoane care ar trebui să-l evite din motive medicale. Să vedem cine ar trebui să evite consumul de ghimbir…
1. Persoanele cu tulburări de sânge
Persoanele care suferă de tulburări de sânge ar trebui să evite consumul de ghimbir. Deși ghimbirul stimulează circulația sângelui și poate fi util în cazul unor afecțiuni precum obezitatea și boala arterelor periferice, poate fi dăunător pentru cei care suferă de hemofilie sau pentru cei care au probleme cu coagularea sângelui.
Ghimbirul nu permite medicamentelor utilizate pentru tratarea acestor afecțiuni să-și facă efectul, deoarece stimulează circulația și crește fluxul sanguin, ceea ce poate crește riscul de sângerare. Acest lucru este valabil în special pentru cei care suferă deja de tulburări de sângerare sau iau medicamente care încetinesc coagularea sângelui.
2. Persoanele care iau anumite medicamente
Cei care utilizează anumite medicamente pentru tratarea afecțiunilor precum diabetul sau hipertensiunea, ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a bea ceai de ghimbir sau înainte de a include ghimbir în dieta lor. Ceaiurile de ghimbir interferează cu efectul medical al insulinei, anticoagulantelor sau beta-blocantelor. De asemenea, poate interacționa negativ și cu alte medicamente, cum ar fi antacidele, medicamentele pentru inimă și antihistaminicele.
3. Persoanele subponderale
Persoanele subponderale sau anorexice ar trebui să evitați consumul de ghimbir: poate duce la scăderea masei musculare și la pierderea în greutate suplimentară.
4. Femeile însărcinate
Deși ghimbirul poate ajuta la digestie în timpul sarcinii, are capacitatea de a stimula contracțiile premature și chiar travaliul.
De asemenea, perturbă absorbția fierului alimentar și a vitaminelor solubile în grăsimi. Conform cărții „Cele mai sănătoase 100 de alimente de consumat în timpul sarcinii”, cantități însemnate de ghimbir în timpul sarcinii pot cauza avort spontan sau sângerare.
Deși ajută în combaterea grețurilor matinale, medicii recomandă evitarea ghimbirului până cel puțin în ultimul trimestru al sarcinii.