Digestia este un proces complex de descompunere a alimentelor pe care le consumăm pentru a obține nutrienți și energie. Este una dintre cele mai importante funcții ale organismului, cu impact major asupra sănătății generale.
Dacă ți se întâmplă foarte des să te simți balonat, să ai gaze și dacă ai o listă lungă de alimente care nu-ți pică bine la stomac (faci indigestie), înseamnă că ai niște probleme cu digestia.
O digestie proastă duce la reflux acid, lipsă de energie, disconfort permanent, tulburări de tranzit intestinal, ficat obosit și acumularea de kilograme.
Printre soluții este să evităm alimentele care le bănuim sau despre care știm sigur că ne fac rău, însă acest lucru nu este atât de simplu, nu-i așa?
În afară de faptul că nu este simplu, nu este nici suficient! Ca să avem un sistem digestiv brici, ca să eliminăm toxinele acumulate în organism și să ne simțim bine chiar și după un festin, trebuie să ne străduim un pic:
- să nu ne întindem pe pat sau pe canapea imediat după masă
- să mergem pe jos (stimulează contracția intestinelor și deplasarea alimentelor și deșeurilor, ajută la scăderea glicemiei)
- să mergem pe bicicletă (asigură trecerea rapidă a alimentelor prin tractul digestiv și la reducerea pierderii de apă din intestin odată cu eliminarea scaunelor)
De asemenea, putem face și niște exerciții în casă, zilnic (nu neapărat după masă):
1. Întinderi
Ne întindem pe podea, respirăm adânc și ne întindem brațele în sus, astfel încît să fie perpendiculare pe podea. Expirăm și ridicăm trunchiul, menținând mâinile ridicate. Ne aplecăm înapoi în așa fel încât să atingem cu mâinile degetele picioarelor. Ne lăsăm ușor pe spate pentru a reveni în poziția inițială și repetăm mișcarea de 10 ori. În tot acest timp ne concentrăm pe respirație.
2. Răsuciri
Ne întindem pe podea, pe spate, cu brațele întinse pe lângă corp. Expirăm, îndoim genunchii și îi aducem la piept, răsucindu-ne trunchiul spre stânga. Rămânem așa 15 secunde după care revenim în poziția inițială. Repetăm de 2 ori spre stânga și de 2 ori spre dreapta.
3. Sărituri cu coarda
Ne alegem o coardă potrivită: ar trebui să ajungă la umeri atunci când este pliată în jumătate. Sărim 15 minute.
4. Plugul
Stăm culcat pe spate, ne ridicăm picioarele și le ducem peste cap, având grijă să susținem zona lombară cu ambele mâini. Ne încordăm mușchii abdominali și stăm în această poziție 20 de secunde. Inspirăm și expirăm doar pe nas și nu ne mișcăm capul deloc.
5. Atingeri alternative ale degetelor de la picioare
Stăm în picioare cu spatele drept și cu degetele de la picioare ușor îndepărtate în exterior, cu brațele întinse orizontal. Cu spatele drept, răsucim trunchiul spre stânga și cu mâna dreaptă atingem degetul mare de la piciorul stâng. Ne îndreptăm și repetăm, de data asta răsucind trunchiul spre dreapta și atingând degetul mare de la piciorul drept cu mâna stângă. Repetăm, alternativ, de câte 10 ori în fiecare direcție.
6. Exerciții de respirație
Stăm drept, inspirăm și expirăm profund și lent, folosindu-ne de mușchii abdominali.
7. Masaj abdominal
Punem palma uneia dintre mâini deasupra buricului și cealaltă palmă peste ea. Facem cercuri de la dreapta la stânga, în sensul acelor de ceasornic. Începem în centrul abdomenului după care facem cercuri tot mai largi, spre exterior.