Menstruația nu spune doar că ești sau nu însărcinată: îți poate oferi și semne prin care îți arată existența și altor probleme.
Multe lucruri legate de menstruație, precum frecvența, durata și abundența menstrelor, pot fi diferite pentru fiecare femeie. Însă unele pot oferi indicii timpurii că în corp se întâmplă ceva anormal.
Dacă este folosită o metodă contraceptivă hormonală sau un dispozitiv intrauterin, atunci nu mai putem pune mare bază pe menstre, deoarece nu ne mai pot spune la fel de multe lucruri.
Bărbații știu cel mai bine: în zilele „critice” nu se poate înțelege cu femeia: este nervoasă, nu-i convine și nu o mulțumește nimic.
Ciclul menstrual afectează atât energia și starea de spirit, cât și somnul, pielea, hormonii, sistemul imunitar și fertilitatea. De asemenea, este cel mai bun indicator al sănătății generale.
Perioada menstruală a unei femei este ceva personalizat din punct de vedere al duratei, fluxului sanguin și al culorii, având un tipar pentru fiecare femeie în parte. Urmărindu-l și cunoscându-l bine, femeia va putea sesiza imediat dacă apare ceva anormal.
La ce ne referim când spunem anormal?
- flux menstrual mai abundent sau mai reduc cantitativ
- lipsa menstrelor (amenoree)
- menstre dureroase (excesiv)
- sângerări între menstre
Să vedem acum ce ar putea indica astfel de dereglări:
Flux sanguin redus și diluat
Ar putea indica o anemie, o sarcină sau faptul că rezerva ovariană este scăzută și există risc de menopauză prematură (chiar și înainte de 30 de ani).
Flux sanguin abundent și prelungit
Un flux sanguin abundent și prelungit (care durează mai mult de 7 zile) ar putea fi semnul sindromul ovarelor polichistice sau al unei disfuncții tiroidiene. Cel mai frecvent este semnul polipilor sau fibroamelor uterine.
Sângerări între menstre
Sângerările între menstre, chiar ușoare, doar sub formă de pete, pot avea cauze lesne de tratat, dar pot ascunde și condiții patologice severe. Ies din discuție sângerarea fiziologică de la debutul vieții sexuale și cea de ovulație de la mijlocul ciclului menstrual. Aceste sângerări însă sunt semnul cel mai frecvent în infecția HPV și leziunilor colului uterin.
Cicluri menstruale neregulate
De multe ori, femeile cu cicluri menstruale neregulate, mai ales cele mai lungi de 40 de zile, au ovare micropolichistice. De asemenea, acestea sunt susceptibile și de diabet de tip 2.
Durere menstruală intensă
Dacă în timpul menstruației apar brusc dureri intense în zona lombară sau în zona pelviană, ar putea fi vorba de endometrioză, care este o afecțiune în care țesutul uterin ajunge în cavitatea pelviană și aderă la organele din apropiere: la ovare, trompe uterine și chiar rect.
Lipsa menstrelor
E normal ca în perioada menopauzei și în perioada sarcinii menstrele să lipsească, însă trebuie acordată atenție mare la sarcina extrauterină sau la chisturi ovariene.
În rest, atunci când menstrele lipsesc, lipsește și estrogenul deoarece ovarele nu îl mai produc. Nivelurile scăzute de estrogen pot crește riscul de boli de inimă, osteoporoză și accident vascular cerebral.
Menstre ocazionale sau neregulate
Ani și ani de menstre ocazionale sau neregulate pot indica ovare micropolichistice sau o insuficiență ovariană primară (sau prematură). Cu alte cuvinte, pierderea funcției ovariene normale înaintea vârstei de 40 de ani.
Menstre care conțin cheaguri mari
Nu este ceva nefiresc ca menstrele să conțină cheaguri: în timpul menstrei, mucoasa care căptușește uterul (endometrul) se rupe și se elimină și, odată cu ea, se rup și vasele mici de sânge.
Ce spune culoarea?
Roșu aprins
Adesea întâlnit în primele zile de sângerare, fiind un sânge nou care a trecut mai recent din vagin; sângele roșu aprins este normal și obișnuit pentru femeile care se confruntă cu crampe menstruale.
Roșu închis
Pe parcursul menstrei, sângele devine mai închis la culoare. Pe măsură ce sângele mai vechi din părțile mai profunde ale mucoasei uterine este eliminat, sângerarea încetinește și până la urmă se oprește.
Roz
Culoarea roz este rezultatul amestecului dintre o sângerare ușoară și secrețiile vaginale (care sunt albe).
De asemenea, și menstrele reduse cantitativ pot avea această culoare, sau de la folosirea metodelor contraceptive.
Gri
Cel mai frecvent, scurgerile vaginale gri indică o infecție vaginală bacteriană (vaginoză bacteriană) care trebuie tratată imediat.