În trecutul nu foarte îndepărtat, oamenii credeau că fiecare floare și fiecare copac este protejată de un spirit și că deasupra acestora sunt altele și altele, într-o ierarhie bine fundamentată și perfect logică pentru acele vremuri. Aceasta este și motivul pentru care multe popoare se închinau unor zâne sau zeități locale, a căror menire era de a proteja existența tuturor sufletelor, întrupate în oameni, animale sau plante. Din punct de vedere clinic, se asociază diversele boli umane cu energiile circulatorii prin trunchiurile copacilor.
Bolile de oase și de articulații, dereglările anale și urinare se pot ameliora și trata în preajma copacilor cu frunze roșii.
Bolile intestinelor și afecțiunile organelor genitale se pot trata în preajma copacilor cu frunze sau flori cărămizii, în special primăvara și toamna.
Bolile de rinichi, stomac, duoden, ficat, splină, pancreas, vezică biliară și afecțiuni ale coloanei cerebrale se pot trata în preajma copacilor cu frunze și flori galbene.
Pentru a trata bolile de inimă, plămâni, a glandelor mamare și a timusului sunt recomandați copacii încărcați cu verde. Aceasta este și motivul principal pentru care mulți medici le recomandă pacienților lor concedii în zone muntoase, unde brazii funcționează ca adevărate sisteme naturale de tratament.
Nu puțini oameni au simțit nevoia să se așeze la rădăcina unui copac ca să-și tragă sufletul sau să se sprijine cu spatele de un arbore pentru a mai prinde puteri. Acestea sunt doar moșteniri ancestrale pe care cei mai mulți le fac inconștient dar care, la bază, au o legătură puternică cu energia emisă de fiecare copac în parte. Deoarece fiecare pom emite un anumit tip de energie și la anumite intensități, în funcție nu doar de orele zilei dar și de anotimp.
Copacii sunt de două tipuri: cei care furnizează energie organelor slăbite și cei care absorb energiile negative don corp, curățând zonele bolnave și pregătindu-le pentru un circuit energetic sănătos și o încărcare nouă cu energie.
Ce spun legendele?
Vechii egipteni purtau la gât amulete din lemn care îi protejau de pericole. În anumite țări, chiar și astăzi, când se naște un copil se plantează un copac. Acesta urmând să-l protejeze și să-i dea o parte din forțele sale vitale.
Arbori cu energie pozitivă: stejar, mesteacăn, pin, arțar, castan, tei, salcie, frasin. Acești arbori alimentează cu energie pozitivă și transmit sănătate organismului uman.
Arbori cu energie negativă: plop, plop tremurător, brad, platan, mălin, arin. Aceștia absorb energia din corpul omului și extrag odată cu ea și durerea, eliminând din organism energia dăunătoare. Cu toate acestea, întâlnirea cu ei nu trebuie să dureze mai mult de 3 minute.
Când și ce arbori să îmbrățișăm?
Pinul și celelalte conifere au o energie activă permanentă și sunt capabile să preia depresia și să anihileze socul psihico-emoțional al omului.
Mesteacănul are o perioadă activă între orele 4 și 8 iar între orele 2 și 3 se află în pauză. Are un efect calmant, liniștitor și relaxant. Absoarbe stresul și ajută în depășirea stărilor de șoc.
Stejarul are cea mai activă perioadă între orele 21 și 3. Energia lui este puternică, atotstăpânitoare și nu te poți apropia oricum. Cei care sunt iritați și plini de nervi ar face bine să nu se apropie de un stejar. În prima etapă este nevoie de energia unui plop tremurător sau a unui arin, pentru a scăpa de starea de nervi și abia după aceea ne putem apropia și de stejar pentru a beneficia de aportul energiei sale.
Fagul ne ajută să ne vedem într-o lumină mai bună și să ne câștigăm încrederea de sine.
Bradul ajută eficient să ne regăsim respirația profundă și diminuează ravagiile provocate de emoțiile nestăpânite.
Frasinul este cel mai activ între orele 10 și 12. Purifică foarte bine câmpul energetic uman și redresează psihicul. În apropierea lui este recomandat meditația.
Teiul este activ între orele 1 și 5. Dă o senzație de căldură și de pace.
Salcia este activă între 17 și 20. Are o energie moale, relaxantă și calmantă și este capabilă să refacă organismul ce revine în contact cu energia ei. În preajma ei trec emoțiile de oboseală și furie și durerile de cap. De asemenea, salcia readuce armonia în întregul organism.
Plopul este activ între orele 14 și 17. Dacă îmbrățișăm plopul timp de câteva minute, scăpăm de oboseală dar este bine să nu exagerăm pentru că se produce un retur al energiei, ceea ce dă o senzație de amețeală.