Tumorile pe creier ocupă un loc important în patologia neurochirurgicală și sunt principala cauză de deces de cauză oncologică atât la copii cât și la adulții sub 40 de ani.
Prof, univ. dr. Mircea Gorgan, director medical al Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” din București, ne avertizează:
„Tumorile pe creier au ajuns să afecteze în special persoanele active, cu responsabilități sociale. Aceste tumori lovesc oamenii între 40 și 60 de ani. Drama lor se răsfrânge asupra unui grup mai larg. Există o preocupare mondială față de acest subiect, nu doar la noi. Pacienții ajung la spital mai degrabă în stare de urgență decât conștienți.”
Tumori cerebrale – Care sunt cauzele?
Printre cauzele știute ale tumorilor cerebrale se numără:
- infecțiile virale (mai ales cu retrovirusuri)
- munca în condiții care stimulează anumite organe (vibrații, unde solare)
- noxele (vopselele volatile, lacurile)
- nitriții
„Sunt prea multe cauze ca să le putem elimina. Așa că cea mai bună soluție rămâne prezentarea la medic la primele semne care trădează acest tip de tumori”, explică medicul.
Aceste semne includ:
- pierderea neașteptată cu cunoștință
- deficit motor (îți tremură mâna sau piciorul)
- stare de iritabilitate bruscă
- dureri de cap care durează zile la rând
Medicul adaugă: „Multe cazuri de tumori cerebrale sunt descoperite din întâmplare, la analize uzuale.”
Tumori pe creier – Opțiuni de tratament
În funcție de mărimea, localizarea și tipul tumorii, există 3 opțiuni diferite de tratament: tratament chirurgical, chimioterapie sau radioterapie.
De obicei, metoda standard de tratament în ceea ce privește tumorile benigne, în funcție de localizarea lor, este intervenția chirurgicală.
În funcție de tumori și în cazul în care au un caracter malign, tratamentul chirurgical este urmat de tratamente suplimentare precum chimioterapia sau radioterapia.