„Un corp bun, funcțional și sănătos este cea mai recentă afirmație făcută în lumea modei.” Kiyokazu Washida, critic de modă.
În ultimii 25 de ani, femeile japoneze au deținut recordul mondial la longevitate: 86,4 ani. Și nu doar femeile, și bărbații japonezi au cea mai mare speranță de viață în rândul oamenilor. În mare parte, acest lucru poate fi atribuit alimentației sănătoase.
1. Ingredientele bucătăriei japoneze sunt simple și consistente
Se consumă zilnic legume de mare, soia, orez, pește, fructe, ceai verde, legume de pământ.
2. Japonezii se bucură zilnic de mesele gătite acasă
O masă tradițională constă dintr-un castron de orez, legume la foc mic, supă miso, pește, ceai verde și felii de fructe la desert.
Japonezii consumă aproape 10% din peștele din lume, în condițiile în care populația Japoniei reprezintă 2% din populația lumii.
Aportul zilnic de acizi grași omega3 ar putea explica faptul că trăiesc o viață sănătoasă și lungă, la care se mai adaugă legumele crucifere.
3. Folosesc ingrediente proaspete și de sezon
Alimentele din supermarket-urile japoneze prezintă chiar și ora expirării.
O japoneză va cumpăra alimente care au fost ambalate cu jumătate de oră înainte, în acea zi.
4. Mănâncă porții mici și variate
Sunt educați încă de mici să mănânce încet și să savureze fiecare înghițitură.
Principiile de bază ale prezentării preparatelor de casă:
-nu servi o porție mai mare din fiecare fel
-nu umple complet farfuriile
-servește fiecare fel în altă farfurie
-mai puțin este întotdeauna mai mult
-garnisește ușor alimentele
-ceea ce este proaspăt este cel mai bun
5. Mâncarea lor este ușoară ( dietetică )
Cea mai mare parte a gătitului se face pe partea de sus a sobei cu tehnici precum: sote, grill sau la abur.
Japoneza folosește uleiuri sănătoase și bulion aromat pentru a da gust mâncării.
6. Mânăncă orez în loc de pâine la fiecare masă
Aceasta este una dintre cele mai importante diferențe între modul de a mânca în Est și Vest.
7. Consideră micul dejun cel mai important și cea mai consistentă masă a zilei
Micul dejun poate consta dintr-o mare varietate de feluri mici cantitativ și pot include: praz, tofu, omletă, pește, orez fiert, ceai verde etc.
8. Consumă rar deserturi dulci și în porții mici
Nu se lasă tentați, deoarece sunt conștienți de răul pe care-l pot face organismului dacă exagerează.
9. Au o altă percepție despre alimentație
În timp ce americanii sunt preocupați cu pierderea în greutate și cu dietele, japonezii sunt educați de mici să se bucure de o varietate cât mai mare de produse alimentare, în porții mici.
10. Exercițiul fizic face parte din ritualul zilnic japonez
Japonezii sunt un popor activ care practică mișcarea în cursul zilei și sunt într-o stare de sănătate bună.
Au creat, de exemplu, o zonă în jurul orașului unde practică plimbările, alpinismul, ciclismul și un stil de viață activ.