Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Chifle de casă moi și pufoase – Rețetă deosebită – Aveți nevoie de 633g făină, 435 ml apă, 30g unt, 30g drojdie proaspătă și…
Ingrediente necesare pentru aluatul opărit:
- 33 g făină
- 165 ml apă
Ingrediente necesare pentru aluatul pentru chifle:
- 600 g făină
- 30 g drojdie proaspătă sau 9 g drojdie uscată
- 15 g sare
- 4 g zahăr
- 270 ml apă
- Aluatul opărit
- 30 g unt
Mod de preparare:
Pentru aluatul opărit, punem apa pe foc. Înainte să ajungă la fierbere, reducem temperatura și adăugăm făina. Amestecăm până la omogenizare și încălzim compoziția pe foc timp de 2-3 minute. Lăsăm să se răcească până la temperatura camerei, acoperind cu folie alimentară sau cu un capac.
Dizolvăm drojdia în apa caldă, împreună cu zahărul. Lăsăm la loc cald până drojdia se activează.
Cernem făina într-un bol. Adăugăm aluatul opărit, sarea, amestecul de drojdie și începem să frământăm. Când aluatul începe să se omogenizeze, încorporăm și untul moale, frământând până obținem un aluat omogen și neted. Acoperim bolul cu un capac sau cu folie alimentară și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, timp de 45 de minute.
După dospire, împărțim aluatul în bucăți de 105 grame și formăm bile. Le punem pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, le acoperim cu un prosop curat de bucătărie și le lăsăm la dospit pentru încă 50-70 minute.
Setăm cuptorul la 220 de grade. Pe treapta de jos, punem o tavă cu apă. Chiar înainte de a le da la cuptor, stropim chiflele cu apă (sau le putem unge cu o pensulă) și le dăm la cuptor. Reducem imediat temperatura la 200 de grade și coacem chiflele timp de 18-21 minute. După primele 12 minute, scoatem tava cu apă din cuptor.
După ce sunt gata, le scoatem din cuptor și le stropim imediat cu apă.
Savurați cu poftă! Poftă bună!