Păstrarea recoltei la sfârșitul sezonului poate fi dificilă, dar este la fel de importantă ca creșterea culturilor.
Pentru a depozita corect morcovul, trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:
1.Imediat după recoltare, frunzele se îndepărtează complet pentru a evita absorbirea umidității din legumă.
2.Morcovul se împarte în două părți, imediat după recoltare.
Morcovii deteriorați, prea mici sau crăpați se mărunțesc cu ajutorul robotului de bucătărie, se împart apoi în pungi de plastic și se depozitează în congelator.
Morcovii mari și bine dezvoltați se așază într-un singur strat și se lasă la uscat într-o încăpere bine aerisită și întunecată.
În timpul uscării, micile tăieturi și deteriorări se vor prinde și coaja se va usca, devenind mai groasă și mai dură.
3.După ce morcovii se usucă, se transferă într-un sac de sub zahăr și se presară straturile cu un amestec de cenușă și nisip ( în proporții de 1:1 ), care are rolul de a dezinfecta legumele și de a împiedica astfel răspândirea bacteriilor.
Acest amestec va curge treptat la baza sacului, așadar este recomandat să se adauge chiar în pivniță, la locul păstrării.
Pentru o jumătate de sac se va folosi aproximativ o căldare din acest amestec.
4.Sacii se așază vertical, la distanță unul de altul, . se leagă nu foarte strâns, pentru a permite aerisirea legumelor.
În cazul în care, pe parcurs, se formează condens în interiorul sacilor din cauza umidității din pivniță, sacii se schimbă.
Notă: un alt mod eficient de păstrare a legumelor este folosirea de lăzi de lemn sau de plastic, cu nisip umed.
Spor la grădinărit!