Pentru a crește armonios, răsadurile au nevoie de fosfor, azot, calciu, potasiu, zinc, mangan etc.
Fosforul, de exemplu, ajută la dezvoltarea sistemului radicular, iar creșterea activă a plantei este ajutată de azot.
Întrucât soluțiile naturiste sunt întotdeauna preferate, iată câteva dintre cele mai cunoscute metode de fertilizare a răsadurilor, fără chimicale:
1.Fertilizarea cu infuzie de plante
Această metodă, care se numește și îngrășământ de potasiu, are rolul de a satura solul cu o cantitate mare de potasiu.
Pentru a prepara această infuzie, mărunțim tulpini și frunze de păpădie și de urzici.
Fără să presăm, transferăm plantele mărunțite într-un vas, umplându-l până la margini.
Acoperim plantele cu apă și lăsăm vasul deoparte, la fermentat, pentru 14 zile.
Înainte să utilizăm infuzia, o diluăm în proporții de 1 L la 10 L de apă, după care udăm plantele sub rădăcină.
2.Fertilizarea cu drojdie
Mulți grădinari cu experiență folosesc drojdia pentru a fertiliza răsadurile, deoarece ea reprezintă, de fapt, ciuperci unicelulare care sunt foarte bogate în calciu și calciu, precum și în alte elemente utile.
După fertilizarea cu drojdie, vom putea observa creșterea intensivă a plantelor, rezistența lor mărită.
Va începe și dezvoltarea activă a sistemului radicular.
Pentru a prepara un astfel de îngrășământ, dizolvăm 30 de grame de drojdie proaspătă sau 10 grame de drojdie uscată în 10 L de apă caldă, adăugând și 4 linguri de zahăr.
Zahărul are rolul de a îmbunătăți efectele drojdiei.
După ce am dizolvat drojdia de tot, lăsăm amestecul la loc cald timp de câteva ore.
Înainte de utilizare, trebuie să strecurăm soluția, după care să o diluăm în proporții de 1:10.
Întrucât acest îngrășământ spală potasiul din sol, îl alternăm cu îngrășământul verde, care va suplini necesarul de macroelemente.
3. Îngrășământ preparat din coji de banană
Coaja de banană este și ea o metodă utilizată deja de mulți ani, fiind o sursă bogată de calciu.
Pentru a prepara acest îngrășământ, curățăm 3 banane de coajă după care tăiem cojile în bucăți potrivite și le transferăm într-un borcan de 3 L.
Umplem borcanul cu apă până la margini și lăsăm cojile la infuzat timp de 3 zile, la temperatura camerei.
Înainte de utilizare, trebuie să strecurăm soluția, după care putem uda răsadurile.
4.Fertilizarea cu coji de ouă
Cojile de banane se folosesc, de multe ori, împreună cu cojile de ouă pentru a fertiliza răsadurile.
Cojile de ouă sunt pline de calciu iar cojile de banane sunt pline de potasiu.
Calciul are rolul de a ajuta rădăcinile răsadurilor să absoarbă nutrienții din sol și să-i prelucreze, fiind chiar mai important pentru plantele tinere decât potasiul.
Pentru a prepara acest îngrășământ, tăiem în bucăți potrivite coaja de la 1 banană și mărunțim cojile uscate de ou.
Adăugăm aceste două elemente într-un borcan, umplem borcanul cu 1 L de apă și amestecăm.
Lăsăm borcanul deoparte timp de 2-3 zile.
Înainte de utilizare, trebuie să strecurăm soluția.
5.Fertilizarea cu cenușă
Îngrășământul cu cenușă de pământ ne ajută să completăm cu potasiu conținutul solului.
Peste o lingură de cenușă turnăm 2 L de apă fierbinte și amestecăm.
Lăsăm la infuzat timp de 24 de ore, după care strecurăm infuzia.
Este important să alternăm fertilizările cu potasiu, cu cele cu drojdie.
De exemplu, hrănim răsadurile cu drojdie o dată pe lună, iar peste 2 săptămâni le hrănim cu potasiu.
6.Fertilizarea cu decoct de cartofi
Pentru a prepara acest îngrășământ, fierbem cartofii ( cu sau fără coajă ) timp de 20 de minute după ce apa dă în clocot.
După cele 20 de minute, strecurăm decoctul și-l lăsăm să se răcească.
Înainte de utilizare, adăugăm și o picătură de iod, amestecăm și apoi udăm răsadurile, sub rădăcină.
Acest mod de fertilizare este cunoscut încă din cele mai vechi timpuri.
7.Îngrășământ din infuzie de ceai
Pentru a nu aduce daune răsadurilor, este recomandat să folosim frunze de ceai deja folosite, întrucât concentrația de diferite substanțe va fi mai mică.
Printre altele, ceaiul este bogat în mangan, crom și zinc, având o utilitate imensă pentru răsaduri.
Pentru a prepara acest îngrășământ, infuzăm 2 lingurițe de frunze de ceai folosite și apoi uscate în 500 ml de apă.
Lăsăm infuzia deoparte timp de 2 zile, după care o strecurăm și hrănim fiecare răsad cu câte o lingură din infuzia obținută.
8.Fertilizarea cu coji de ceapă
Pentru a prepara acest îngrășământ, infuzăm un pahar de coji de ceapă în 2 pahare de apă.
Aducem lichidul până la punctul de fierbere, după care oprim imediat focul.
Lăsăm infuzia deoparte timp de 2 zile, după care este necesar să o strecurăm.
Înainte de utilizare, o diluăm cu apă, în proporții de : 1 pahar de infuzie la 10 pahare de apă.
Folosim acest îngrășământ o dată pe săptămână, cel mult.
Spor la grădinărit!