Iată o rețetă din ingrediente naturale care îmbunătățește vedea, face pielea netedă și părul rezistent. Pentru a prepara această rețetă, ai nevoie de 1 kg de miere, 4 lămâi bio, 3 capete usturoi și 200 ml ulei de in.
Usturoiul curățat și lămâile (2 curățate, 2 cu tot cu coajă) se pun în mașina de tocat carne sau în blender. Se adaugă și mierea, uleiul și se amestecă totul. Compoziția se transferă într-un borcan de sticlă și se dă la frigider. Se recomandă 1 lingură de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.
Majoritatea persoanelor știu despre proprietățile benefice ale mierii, lămâii și usturoiului dar probabil nu toată lumea a auzit despre unicitatea uleiului din semințe de in.
Ulei din semințe de in – Proprietăți uimitoare
Este un produs presat la rece iar beneficiile și proprietățile sale de vindecare sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. În Rusia de exemplu, era un produs alimentar de neînlocuit. Are proprietăți cu care aproape niciun alt ulei nu poate fi comparat: este bogat în diverse vitamine, mai ales în cele din complexul B și conține o cantitate mare de alte substanțe la fel de importante organismului: proteine, lecitină, potasiu, magneziu, zinc, acizi Omega-3 și Omega-6 și vitaminele A, F și E.
Omega-6 se găsește și în alte uleiuri (floarea-soarelui, soia, muștar, măsline) însă Omega-3 se găsește numai în uleiul de pește și uleiul de semințe de in. Datorită conținutului ridicat de Omega-3 și Omega-6, uleiul din semințe de in ajută la normalizarea proceselor metabolice din organism și are proprietăți medicinale benefice.
Utilizarea regulată a uleiului de semințe de in în dietă:
- Ajută la reducerea colesterolului și a vâscozității sângelui
- Crește elasticitatea vaselor de sânge
- Previne dezvoltarea ateroclerozei, infarctului miocardic, hipertensiunii, bolilor coronariene
- Reduce riscul de accident vascular cerebral și cheaguri de sânge
- Normalizează funcționarea întregului sistem digestiv: promovează tratamentul colitei și gastritei, îmbunătățește funcția ficatului, elimină constipația și arsurile la stomac, are efect antiparazitar
- Previne profilactic unele boli oncologice precum cancerul de sân sau de rect
De asemenea, se recomandă administrarea uleiului de semințe de in în cazul pacienților postoperatorii în perioada de reabilitare. Utilizarea regulată se recomandă și copiilor pentru o dezvoltare completă și sănătoasă a corpului.
Acest ulei trebuie inclus în dieta femeilor însărcinate, întrucât componentele sale au un efect pozitiv asupra dezvoltării corecte a creierului fătului, facilitează cursul sarcinii și al nașterii. Normalizează hormonii, ameliorează și sindromul premenstrual și îmbunătățește bunăstarea femeilor în menopauză.
Are un efect benefic și asupra pielii, favorizând vindecarea rănilor, zgârieturilor și crăpăturilor pielii și eliminând iritațiile și tratând unele boli ale pielii. De asemenea, îmbunătățește și structura părului. Se aplică și în tratamentul bolilor plămânilor și bronhiilor, a bolilor sistemului nervos, rinichilor și a vezicii urinare, a glandei tiroide și a tulburărilor de potență la bărbați.
Potrivit nutriționiștilor, se poate pierde în greutate eficient, cu condiția ca grăsimile animale consumate să fie parțial înlocuite cu ulei de semințe de in care este ușor de digerat. Pentru pierderea în greutate se consumă 20 ml de ulei de semințe de in, care contribuie la scăderea poftei de mâncare, stimulează centrul sațietății, îmbunătățește mișcarea alimentelor și reduce coeficientul absorbției sale prin mucoasa intestinală.
Uleiul de semințe de in reprezintă o componentă nutrițională indispensabilă și pentru vegetarienii care nu mănâncă pește. Este un supliment alimentar excelent care curăță sistemul circulator, elimină substanțele nocive din organism, normalizează tensiunea arterială, reduce riscul de boli de inimă, diabet și normalizează tractul gastro-intestinal.
Pentru a beneficia de toate proprietățile uleiului din semințe de in, se adaugă în salate și gustări reci. Sunt suficiente 2-3 linguri pe zi pentru a obține aportul zilnic de acizi grași esențiali.