Imunitatea rămâne un subiect de interes în orice moment al anului, deoarece o imunitate scăzută nu înseamnă doar răceală.
Știm din medicina tradițională, de acum câteva mii de ani, că cel mai bun tratament este prevenția.
Fiecare om vine pe această lume cu un bagaj genetic, în care există predispoziția genetică. Pe de altă parte, imunitatea dobândită se construiește zilnic. Genetic vorbind, avem bagajul genetic și bagajul pe care îl câștigăm.
Ce este creierul intestinal?
Sediul imunității este tubul digestiv, iar la nivelul intestinului există aproximativ un miliard de neuroni, ceea ce înseamnă că, practic, avem un creier cu o autonomie deplină. Asigură aportul corpului nostru la construirea imunității.
Creierul intestinal primește influxuri din mediul exterior și din interiorul propriului organism. Stresul, statusul imun, emoțiile negative, activitatea fizică și alimentația necorespunzătoare sunt printre factorii „perturbatori”.
Prin producția de anticorpi în Plăcile Peyer, creierul intestinal este responsabil de coordonarea și modularea activității de apărare imună locală. Condiția funcționării optime a plăcilor Peyer și a capacității de apărare locală depinde de starea de sănătate a intestinului. La rândul său, starea de sănătate intestinală este dependentă de echilibrul / dezechilibrul digestiei.
Cum scade imunitatea?
Imunitatea scade atunci când mecanismele de protecție sunt bulversate, fie atunci când vărsăm foarte mult, când avem dismicrobism, fie când avem boli diareice acute, infecții de tract urinar, boli tumorale, deficite imune sau afecțiuni malformative.
Dezechilibrul sistemului imunitar, breșele care se formează în acesta și care permit ca îmbolnăvirile să se producă mult mai ușor pot fi influențate semnificativ și de alți factori la care, poate, nici nu ne-am gândit vreodată.
Se spune că peste vârsta de 35-40 de ani, nu există persoană care să nu aibă minim o afecțiune cronică. Asta înseamnă că nu ne mișcăm în aer liber și nu facem sport, că mâncăm greșit, gândim violent, că nu există armonie și echilibru.
Factori de risc interni sunt cei din noi: încrederea în noi înșine, lupta de a merge mai departe, de a ne dezvolta personal, de a sparge bariere. Barierele ne frânează creativitatea, ne blochează sănătatea și procesele de vindecare.
Factori de risc externi sunt oamenii din jurul nostru, cei mereu nervoși. Putem să medităm, să reflectăm, să facem mișcare pentru a ne elibera de stres.
Scăderea imunității determină o întreagă serie de tipuri de îmbolnăviri, unele fiind mai frecvent întâlnite.
Cel mai des, oamenii se confruntă cu afecțiuni respiratorii (bronșite, pneumonii, astm etc.), digestive (boală diareică, renală) sau deficite de imunoglobuline, dermatite.
Ce putem face pentru a evita pe cât posibil îmbolnăvirile?
Stă în puterea noastră să controlăm factorii de risc din mediul ambient: să respirăm un aer mai curat, să avem curățenie în casă și igienă personală, să bem destule lichide și să mâncăm hrană sănătoasă, să nu luăm foarte multe medicamente.
Atenție! Luând multe medicamente fără a consulta un medic înseamnă distrugerea organismului! Abuzul de medicamente reprezintă cel mai mare risc al omului modern, având efecte dezastruoase asupra imunității și, implicit, a sănătății.
Imunitatea organismului suferă un proces de uzură temporală, ceea ce are drept rezultat varii afecțiuni. Cu cât imunitatea este mai compromisă, cu atât sunt mai severe și de durată aceste afecțiuni.
Care sunt criteriile de bază în alegerea unei scheme terapeutice optime?
- siguranța produselor
- eficiența
- aderența la tratament
- calitatea
- proba timpului
În ceea ce privește soluțiile semisintetice și sintetice de modulare a imunității, în prima categorie intră vitaminele și produsele naturale precum vitamina C, lămâia, mierea, propolisul, iar în cea a doua este vorba de extractele de capsulă bacteriană.
Ce este imunomodularea?
Imunomodularea este intervenția noastră asupra propriei noastre imunități: ne evaluăm, suntem conștienți de ce factori de risc avem (fumatul, alimentația nesănătoasă și deficitară, stresul, somnul de proastă calitate etc.).
Cum ne dăm seama că avem un sistem imunitar puternic?
Un sistem imunitar puternic înseamnă o persoană care, deși îngrijește persoane care sunt bolnave, nu se îmbolnăvește. Persoanele care au un sistem imunitar puternic fac sport, au o alimentație corespunzătoare și dorm în fiecare noapte între 6-8 ore.
Ceapa, usturoiul și ghimbirul – Sunt stimulente veritabile pentru imunitate?
Atât usturoiul și ceapa cât și ghimbirul sunt niște adjuvante minunate: conțin niște extracte care au acțiune antibiotică, antialergică și antivirală. Sunt alimente de bază pe care medicii le recomandă, însă acestea nu vor substitui niciodată alimentația în întregime, nici medicația.
Imunitatea la bătrânețe
Odată cu înaintarea în vârstă, ne fibrozăm: organismul nostru se restrânge, pierdem hidratarea. Creierul nostru se hrănește cu glucoză și cu apă, la fel și musculatura și inima. Mai mult, se modifică și sistemul nostru imunitar.
Datorită faptului că vârstnicul nu se hidratează corect, pierde foarte multe din micronutrienți precum potasiu, magneziu, calciu, sodiu. Astfel, ar trebui să avem foarte multă grijă în ceea ce privește alimentația: să conțină principii alimentare echilibrate: proteine, lipide, glucide și destule lichide.