Chiar dacă castraveții sunt considerați o cultură nepretențioasă, pot da multe bătăi de cap, precum:
1.Formă urâtă
Cea mai des întâlnită cauză a deformării fructelor este dezechilibrul în alimentație.
Dacă castravetele din grădina noastră seamănă cu o pară, avem o problemă cu nivelul de potasiu.
Pentru a rezolva deficiența de potasiu, dizolvăm 0,5 L de cenușă în 10 L de apă și lăsăm amestecul la infuzat.
Ulterior, sub fiecare plantă vom turna câte 1 L de soluție.
Dacă castraveții se îngroașă lângă peduncul și pe partea opusă se îngustează, avem o problemă cu nivelul de azot.
Pentru a rezolva deficiența de azot, va trebui să fertilizăm plantele cu îngrășăminte de azot, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Alte variante sunt: infuzia de iarbă, gunoi de pasăre sau gunoi de grajd de vacă.
Dacă castraveții se îngustează la mijloc, cauza este schimbarea bruscă de temperatură. Acest lucru se întâmplă, de regulă, la sfârșit de vară iar pentru a preveni deformarea, trebuie să acoperim plantele peste noapte.
Dacă castraveții au o formă de arc, una dintre cauzele posibile este umezirea neuniformă a solului.
De exemplu, udarea abundentă după o secetă.
Pentru a evita această deformare, trebuie să îngrijim corect plantele.
2.Castraveți amari
Această amărăciune este datorită curcubitacinei, care este produsă în condiții stresante pentru plante, precum schimbări de temperatură sau secetă.
Cea mai bună metodă de a rezolva această problemă este cultivarea soiurilor de castraveți care nu sunt amari genetic și de a îngriji corespunzător plantele: ele trebuie udate corect, solul trebuie mulcit și, pe cât se poate, variațiile mari de temperatură trebuie evitate.
3.Frunze galbene
Procesul natural presupune îngălbenirea frunzelor la sfârșit de sezon.
Dar, dacă încetinește creșterea plantei și frunzele încep să se îngălbenească și să se usuce prematur, înseamnă că plantelor nu le ajunge doar azotul.
Așadar, trebuie să le fertilizăm cu îngrășământ care conține și azot, și potasiu și fosfor.
În 3 L de apă dizolvăm 2 lingurițe de astfel de îngrășământ, apoi turnăm sub fiecare tufă câte 300 ml.
Spor la grădinărit!