Nu toate fructele au un conținut atât de mare de zaharuri încât să-ți facă probleme dacă ai diabet.
Dimpotrivă, Asociația Americană a Diabetului spune că există multe tipuri de fructe care sunt pline de minerale și vitamine recomandate în caz de diabet.
De asemenea, unele fructe conțin și fibre care ajută la scăderea riscului apariției a diabetului de tip 2 la persoanele predispuse și la reglarea nivelului zahărului din sânge.
Cert este că unele fructe au un indice glicemic mai mare decât altele și trebuie evitate de către persoanele care suferă de diabet : ananas, pepene verde, papaya, mango.
Atât în cazul fructelor cât și în cazul oricărui alt aliment, ceea ce contează cu adevărat și lucrul la care trebuie să fie atenți pacienții cu diabet este numărul de carbohidrați și porția consumată.
Se recomandă mereu fructele întregi (proaspete sau congelate) în loc de sucuri din fructe sau fructele uscate. Problema cu fructele uscate precum caise, smochine, curmale sau stafide, este că prin procesul de deshidratare prin care trec, devin și mai dulci și mai bogate în carbohidrați, mai calorici.
Bun. Acum să vedem ce fructe sunt bune și se pot consuma fără grijă de către persoanele cu diabet:
Banane
Cumpără banane care nu sunt încă coapte complet, care au coaja încă verde pe alocuri. Cu cât bananele se coc mai mult, cu atât crește conținutul lor de zahăr.
Portocale
Portocalele, chiar și cele dulci, au un indice glicemic mic, de doar 44 (indice moderat 50-70; indice mare peste 70). Astfel, se pot consuma și către persoanele care au diabet.
Mere, pere
Alege soiuri de mere verzi și un pic mai acrișoare. Sunt bogate în vitamina C și conțin o cantitate mare de fibre, cu precădere în coajă. Consumă merele cu tot cu coajă.
Pe de altă parte, perele sunt o variantă excelentă pentru o gustare deoarece sunt pline de fibre.
Piersici, prune
Potrivit unor cercetări, atât piersicile cât și nectarinele și prunele au în compoziția lor compuși care combat diabetul zaharat.
Potrivit cercetătorilor japonezi, prunele au capacitatea de a reduce nivelul trigliceridelor și nivelul de zahăr din sânge.
Pepene galben
Spre deosebire de pepenele verde, cel galben este mai sărac în ceea ce privește încărcătura glicemică.
Căpșune, cireșe
Fiind pline de antioxidanți și având un indice glicemic 22, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Kiwi
Plin de vitamine și sărac în zahăr!
Afine, mure
Afinele reprezintă un super alimente pentru diabet. Au efecte miraculoase în reglarea nivelului lipidelor și în scăderea glicemiei, fapt pentru care sunt supranumite „insulina vegetală”.
Murele au un conținut generos de antioxidanți și fibre. De altfel, toate fructele de pădure reprezintă o alegere minunată pentru cei care suferă de diabet.