Ne este foarte ușor să uităm că ficatul nostru lucrează din greu și fără oprire pentru a ne menține sănătoși și că are și el nevoie de câteva lucruri din partea noastră.
Ficatul este un organ important care secretă bilă și astfel participă la procesul de digestie. De asemenea, se ocupă și de filtrarea toxinelor din organism, toxine care ajung în organism pentru că noi permitem.
Îți oferim o listă de alimente care, consumate în mod constant, îți vor îmbolnăvi ficatul. Ai grijă să eviți, pe cât posibil, aceste alimente!
Zahăr
Zahărul rafinat în exces dăunează ficatului într-un mod similar precum o face și alcoolul.
Ulei vegetal
Principala sursă de acizi grași Omega-6 este uleiul vegetal. Organismul nu poate produce acești acizi grași astfel că trebuie luați din alimentație. Atunci care este problema cu uleiul vegetal?
Folosit la gătit, la prepararea termică a alimentelor, uleiul vegetal oxidează și devine dăunător pentru ficat.
Sare
Un aport crescut de sare are potențialul de a duce la fibroză, care este primul stadiu de lezare celulară a ficatului. Evită produsele procesate, pline de sare și evită grăsimile saturate (biscuiți sărați, supe la plic, brânzeturi murate, preparate conservate, covrigei, chipsuri, sticksuri).
Făină albă
Carbohidrații rafinați nu au fibrele pe care le au cerealele integrale. Consumul de produse din făină albă duce la creșterea glucozei în sânge, la eliberarea insulinei și, implicit, la depunerile de grăsime pe ficat și în jurul lui.
Boala ficatului gras (steatoza hepatică) are ca factor principal tocmai această grăsime acumulată pe și în jurul acestui organ.
Mai mult, aceste produse de panificație din făină albă se digeră greu și contribuie la creșterea nivelului de trigliceride.
Carne roșie
Cu toate că are un conținut ridicat de proteine, digerarea cărnii roșii reprezintă o sarcină grea și obositoare pentru ficat, din cauza procesului de descompunere a proteinelor.
Excesul de proteine care se acumulează în celulele hepatice poate duce la boala ficatului gras și, mai mult, are efecte negative și asupra creierului și rinichilor.
Fructoza
În ceea ce privește ficatul, consumul de fructe bogate în fructoză este la fel de dăunător precum consumul de alcool. Acest lucru se explică prin faptul că glucoza poate fi metabolizată de aproape orice celulă din organism, pe când fructoza o poate descompune exclusiv ficatul.
Problema apare atunci când, la nivelul ficatului, prin transformarea carbohidraților din fructoză în grăsimi (lipogeneză), particulele de grăsime în care se transformă fructoza se depun pe acest organ și, în timp, provoacă boala ficatului non-alcoolic.
Alimente grase
Ne referim mai ales la mâncarea de tip fast food: burgeri, pizza, cartofi prăjiți fără număr, 7 zile din 7.
Excesul de grăsimi saturate, cu timpul, duce la inflamație și la ciroza ficatului. De asemenea, favorizează creșterea colesterolului rău și îl scad pe cel bun.
Paracetamol
Mai exact, substanța activă din paracetamol: acetaminofenul. Este dăunător ficatului și astfel se recomandă mare grijă în depășirea dozei recomandate de acest medicament.
Unele suplimente
Luată în doze mari, vitamina A devine toxică pentru ficat. Se recomandă și evitarea ceaiului de tătăneasă.