Guta este o afecțiune care se caracterizează prin dureri articulare violente: la genunchi, glezne, coloana cervicală și mai ales la degetul mare de la picioare. Este o tulburare a metabolismului din cauza unui exces de acid uric din sânge.
Acidul uric este un reziduu apărut în urma unor procese metabolice din organism, care se elimină în mod natural prin rinichi. În cazul gutei, acidul uric nu se mai elimină pe cale naturală ci se depune, sub forma unor cristale, la nivelul articulațiilor și a țesutului cartilaginos.
Să vedem care sunt ceaiurile care au capacitatea de a dizolva acidul uric și de a reduce inflamațiile și durerile
1. Ceai de trei-frați-pătați
Peste 2 linguri de frunze și flori uscate mărunțite un pic de toarnă 250 ml de apă rece și se lasă la înmuiat de seara până dimineața. Se filtrează, lichidul se pune deoparte și planta rămasă se opărește cu încă 250 ml de apă clocotită.
Se lasă să se răcească 30 minute, la temperatura camerei, după care se filtrează. La final se amestecă maceratul cu infuzia răcită.
Se recomandă cure de câte 30 de zile în care se administrează câte 1 litru pe zi (în mai multe reprize și pe stomacul gol).
2. Ceai din frunze de mesteacăn
La 1 cană de apă se pun 2 linguri d e frunze și după ce ajunge la o temperatura de 40 de grade C se adaugă și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Se lasă deoparte pentru 6 ore.
Se bea în 2 reprize, la interval de 4 ore, într-o cură de 1 lună urmată de 1 lună de pauză. După luna de pauză cura se poate repeta.
3. Decoct din rădăcină de tătăneasă
În 2 litri de apă se adaugă 2 linguri cu vârf cu pulbere din rădăcină de tătăneasă. Se pune pe foc mic până scade la jumătate după care se lasă la macerat 24 de ore. După 24 de ore se strecoară și se consumă întreaga cantitate pe parcursul unei zile. Cura durează cel puțin 1 lună, fără pauză.
4. Ceai de cozi de cireșe amare, mătase de porumb și ghimpe
Se pun la fiert într-un vas mai mare 7-8 litri de apă în care se adaugă o mână generoasă de mătase de porumb, una de cozi de cireșe amare și una de ghimpe. Se fierbe totul până ceaiul capătă o culoare închisă după care se transferă în sticle de 1 litru care se păstrează la rece.
Se recomandă câte 1 litru pe zi, câte 2-3 pahare o dată. Tratamentul se ține de 2 ori pe an și după tratament se verifică valoarea ureei (trebuie să scadă la 4). În timpul tratamentului nu se consumă alcool.
5. Ceai din frunze de frasin
La 1 cană de apă clocotită se pun 1-2 linguri de frunze de frasin și se lasă la infuzat 5 minute, după care se filtrează. Se beau 2 sau 3 căni pe zi, timp de 21 de zile.