Cercetările au demonstrat că pisicile au un rol important în reducerea stresului și a tensiunii stăpânilor, lucru care este posibil cu ajutorul torsului: un stimul care ajută oamenii să se calmeze.
Specialiștii susțin că micile feline au ca principal mijloc de autoterapie torsul și consideră că vibrațiile create de pisici atunci când acestea torc au un impact terapeutic și asupra ființelor umane.
Sunetele joase, ritmate și extrem de vibrante pe care pisicile le scot în timpul torsului le relaxează sistemul muscular, le calmează durerile și le ajută la regenerarea psihică. Ceea ce este foarte interesant este faptul că acest tratament are efect și asupra stăpânului care ține pisica în brațe.
Studiile arată că frecvențele folosite de către pisici pentru tors sunt aceleași cu cele ale curenților interferențiali cu care sunt tratați oamenii în secțiile de fizioterapie din spitale, pentru dureri musculare și reumatice.
Torsul unei pisici creează vibrații între 20-140 Hz care au efecte terapeutice în vindecarea afecțiunilor precum:
- dispnee
- stres
- hipertensiune
- afecțiuni ale oaselor
- atac de cord (prevenire)
- mușchi, tendoane, ligamente bolnave
- infecții
Pisicile au o „specializare” principală
Cercetătorii americani spun că „specializarea” principală a pisicilor este sistemul cardiovascular și spun că pisicile sunt cardiologi excelenți. Recomandă persoanelor care suferă de hipertensiune, care au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral să țină mai des o pisică în brațe.
În urma observațiilor, s-a ajuns la concluzia că la persoanele care au pisici, riscul de a face infarct scade cu 30-40%.
Torsul pisicii – Împotriva stresului
Veterinarul Jean Yves Gauchet (care publică frecvent articole despre terapia prin tors) a pus un grup de voluntari să asculte un CD cu torsul unei pisici. Majoritatea voluntarilor s-au declarat mai relaxați și au spus că au adormit mai ușor.
Este vorba despre vibrații sonore de frecvență joasă (25-40 de herți) folosite de kinetoterapeuți, ortopezi sau de cei din medicina sportului, pentru a repara mușchi lezați sau oase rupte.
Medicul veterinar spune că ascultarea acestui zgomot jos produce serotonină (hormonul fericirii), care este implicată în calitatea somnului, printre altele. De asemenea, spune că torsul pisicii ajută și persoanele obosite din cauza decalajului de fus orar.
În 2009, Gauchet în colaborare cu un gigant tehnologic, a conceput o aplicație pentru telefoane mobile iPhone ce urmărea reducerea oboselii printr-o combinație de zgomote pisicești, dietă (bazată pe nuci) și lumină albastră (generatoare de melatonină, hormon al somnului).
Feline – Diverse specializări?
Influența bioenergetică a unei pisici este cu mult mai puternică decât cea a unui motan. Cercetătorii spun că pisicile vindecă mai bine afecțiunile sistemului nervos și ale organelor interne, în timp ce motanii se pricep mai bine la capitolele spondiloză, osteopatii și artroză.
Mai mult, există o diferență și între pisicile cu blană lungă și cele cu blană medie, blană scurtă. Cele cu blană lungă sunt neurologi excelenți care ajută în caz de depresie prin normalizarea somnului și prin reducerea irascibilității. Cele cu blană de lungime medie sunt buni cardiologi iar cel cu blană scurtă tratează mai bune afecțiunile ficatului, stomacului și rinichilor.
Pisicile siameze au un rol important în profilaxia gripei și sunt de mare ajutor în tratarea răcelilor: simpla lor prezență în locuință anihilează microbii care pot genera boala.