Prăjitură super fină, din cele mai obișnuite ingrediente – Rețetă fără gelatină și fără frișcă – Prăjitură de casă
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 200 g făină
- 130 g unt
- 80 g zahăr pudră
- 3 gălbenușuri medii
- Jumătate linguriță praf de copt
- 1 praf de sare
- 8 g zahăr vanilat
Ingrediente necesare pentru sufleu:
- 400 g smântână fermentată 25-30% și 200 g iaurt natural
- 30 g amidon de porumb sau făină
- 3 albușuri medii
- 130 g zahăr
- 1 praf de sare
- 8 g zahăr vanilat
Alte ingrediente necesare:
- Fructe după gust – opțional
- Zahăr pudră pentru decor
Toate ingredientele necesare, și cele pentru aluat și cele pentru sufleu, trebuie să fie reci! Am folosit o tavă de 23*23 cm dar se poate folosi și o tavă rotundă de 24 cm.
Mod de preparare:
Pentru aluat, cernem făina într-un bol mare. Adăugăm praful de copt, sarea, zahărul pudră și cel vanilat și amestecăm bine. Dăm untul prin răzătoarea mare, direct în vas. Amestecăm rapid cu mâna până obținem un aluat nisipos.
Încorporăm și gălbenușurile, amestecând inițial cu o lingură după care frământând cu mâna, rapid (ca untul să nu se topească). După ce obținem un aluat omogen, moale și nelipicios, îl modelăm sub formă de bilă. Nu frământăm aluatul pentru mult timp!
Transferăm aluatul într-o pungă de plastic, îl aplatizăm și îl dăm la frigider până pregătim sufleul.
Pentru sufleu, punem smântâna și iaurtul într-un bol adânc. Adăugăm zahărul vanilat, amidonul și amestecăm cu un tel până la omogenizare.
Separat, mixăm albușurile împreună cu un praf de sare timp de 1 minut. Mixând continuu, încorporăm treptat și zahărul. Trebuie să obținem o spumă cu vârfuri moi.
Încorporăm spuma în 2 tranșe în compoziția cu smântână, amestecând cu telul și realizând mișcări circulare de jos în sus.
Dacă este cazul, tăiem fructele în cubulețe: noi am folosit 2 piersici conservate însă vă recomandăm să folosiți fructe proaspete deoarece cele conservate lasă prea mult suc.
Împărțim aluatul în două părți: 1/ 3 și 2/ 3. Răspândim bucata mai mare de aluat în tavă, formând un blat uniform. Peste blat punem fructele peste care turnăm sufleul. Batem tava de masă de câteva ori după care rupem aluatul rămas în mici bucățele și le punem pe suprafața sufleului.
Notă: după plac, puteți congelata bucata mai mică de aluat după care puteți să-l dați pe răzătoarea mare direct pe sufleu.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade și coacem prăjitura timp de 40 de minute, aproximativ. Suprafața trebuie să se rumenească și mijlocul trebuie să se umfle un pic. După coacere, sufleul pare lichid la clătinarea tăvii, dar este și elastic: dacă apăsați cu degetul, nu trebuie să rămână goluri.
Lăsăm prăjitura să se răcească timp de 30 de minute în tavă. Ulterior, o scoatem din tavă și o lăsăm să se răcească complet. Decorăm cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!