Litiaza renală este una dintre cele mai comune afecțiuni, mai ales în ceea ce privește bărbații.
Potrivit studiilor, 1 bărbat din 10 suferă în decursul vieții de pietre la rinichi. Nu este o boală nouă dar odată cu industrializarea și prin alimentația dezechilibrată, frecvența ei a ajuns să fie într-o stare de creștere în ultimii ani.
Cu toate că pietrele se pot forma și în alte părți, de regulă ele se formează la nivelul rinichiului și de acolo pot migra. Pe de altă parte, pietrele la nivelul vezicii biliare se formează din alte cauze comparativ cu cele din rinichi, de regulă la pacienți cu vârstă mai înaintată (urina stagnează prea mult în vezica urinară și sărurile se depun, acest lucru ducând la formarea pietrelor).
Care sunt factorii de risc?
- Factorul genetic
- Consumul inadecvat de lichide
- Fatorul alimentar
- Infecțiile urinare
În cazul în care nu se găsește factorul care a dus la formarea pietrelor, riscul de a recidiva după operație este unul foarte mare: 50% din pacienți vor face din nou pietre.
De asemenea, în funcție de tipul de piatră existent, pacientul va fi avertizat în ceea ce privește consumul anumitor alimente.
Care sunt opțiunile de tratament?
De regulă, pietrele sunt o agregare din mai multe substanțe. Litiaza de acid uric pur este un tip de piatra destul de rară dar care, prin modificarea pH-ului urinar, se poate dizolva.
Celelalte tipuri de pietre nu pot fi dizolvate prin medicație, pot însă să fie eliminate spontan: o piatră de 6 mm, de exemplu, are 80% șanse să fie eliminată spontan.
În cazul pietrelor peste 1 cm, șansa de eliminare spontană scade, iar tratamentul depinde de mai mulți factori, precum tipul de piatră, localizarea ei, preferința pacientului și medicului.
De exemplu, distrugerea cu unde de șoc este un tratament non invaziv, dar există și alte metode mai eficiente (de cele mai multe ori nu se poate controla cum se va sparge piatra).
Introducerea unei camere video foarte subțiri pe canalul urinar și spargerea pietrei cu un laser (uretroscopie flexibilă): o metodă mai eficientă, putându-se controla spargerea pietrei.
Pietrele la rinichi mai mari de 2 cm se elimină fie prin uretroscopie flexibilă, fie prin introducerea unui instrument direct în rinichi și se sparg pietrele acolo.
Care sunt simptomele?
De cele mai multe ori, pietrele la rinichi nu prezintă simptome. Durerile de spate (colica renală) încep atunci când piatra pleacă din rinichi și blochează ureterul iar urina din rinichi nu se mai poate evacua.
Cum ne putem feri de pietrele la rinichi – Recomandări
- Consumul cât mai mare de citrice
- Consumul cât mai mare de lichide (minim 2 L pe zi)
- Evitarea consumului de sare